Daily GK Updates & Daily News in India with free current affairs. You will get free Current affairs on Daily Basis and GK questions which will help you in Banking and SSC Exams. Daily News in India. Check this Current affair page on daily basis for the improvement of General awareness section. Free GK Quiz on Daily Basis.

Follow by Email For Daily Alerts

Tuesday, March 1, 2016

Reasoning Quiz-9 Based on Coding-Decoding

QUIZ-19 FOR LIC –AAO EXAM
REASONING –CODING -DECODING
1. If code of the word ‘COMFORTABLE’ is ‘XLNULIGZYOV’  then code for ‘BENGALURU’ is:
a. YMVZTOIFF                     
b. YVMZTOFIF                                 
c. YVMTZOFIF                     
d. VYMTOFZIF

2. In a certain code, word ‘BANDWITDTH’ is coded as ‘EOCCZLYIM’ then code for ‘ DIRECTING’ in that code language:
a. FKTEFSKNX                     
b. FTKEFKSNX                                 
c. TFKEFKSNX                     
d. FTEKFKSNX

3. In a certain code language ‘MEDITATION’ is written as ‘NOITATIDEM’  hen how is ‘KEYBOARD’ written in that code language:
a. DRAOBYEK                      
b. DAROBYEK                                  
c. DOARYBEK                       
d.  none of these

4. In a certain code ‘BLUE’  is coded as ‘BCCE’  .Then cod for ‘YELLOW’ is:
a. GDDEFE               
b.  GEDDFE                          
c. EEFGDD                
d.  GECCFE

5. If ‘ CRICKET’ is coded as ‘DTLGPKZ’ , then how ‘COMPUTER’  is coded in that language:
a. DQPTZZLZ                       
b. DPQTZZZZ                                   
c.  PQTZLZZ             
d. none of these

Directions (6-10):  Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a certain code ‘all candidates must qualify’ is written as ‘na li ja pa’, ‘qualify in all subjects’ is written as ‘ta ja li ra’ and ‘candidates read all subjects’ is written as ‘sa li na ra’.
6. What does ‘li’ stand for:
a. Subject                              
b. qualify                              
c. must                                  
d. all

7. What will be the code for ‘ja na’:
a. Must qualify                     
b. candidates subjects                    
c. qualify subjects    
d. none of these

8. How will ‘all subjects’ be coded:
a. Li sa                                  
b. li ra                                               
c. raj a                                   
d. pa li

9. What will be the code for ‘must’:
a. Pa                          
b. ka                                      
c. li                            
d. na

10. How will ‘candidates should read all subjects’ be coded:
a. Ka na pa li ra                   
b. sa li ra na ja                                 
c. na ka sa li ra                     
d. can’t determine

ANSWERS

1.C, 2.B, 3.A, 4.D, 5.A, 6.D, 7.D, 8.B, 9.A, 10.C,

For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE
Share:

0 comments:

Post a Comment

DAILY GK

DAILY GK
DAILY CURRENT AFFAIRS