Choose Your Language

Tuesday, February 23, 2016

Indian History Quiz-6 For SSC CGL Examination 2016

1. Who was the founder of Saiyyid Dynasty:
a. Khizr Khan                       
b. Mubarak Shah                 
c. Muhammad Shah             
d. Alauddin Alam Shah

2. Timur invaded India during the reign of:
a. Slave dynasty                   
b. Khalji Dynasty                  
c. Tuglaq Dynasty                
d. Saiyyid Dynasty

3. Consider the following statements :
(1.) Battle of Chamkaur was fought between Govind Singh and Mughals
(2.) Battle of Haldi Ghati was fought between Akbar and Maharana Pratap
Which of above statements are true:
a. 1 only                                
b. 2 only                                
c. both                                               
d. none of these

4. Who founded the Vikramashila University:
a. Devapala               
b. Dharmapala                                 
c. Dhruva                              
d. Gopala

5. Shalimar and Nishant bagh of Kashmir were built by which one of the following ruler:
a. Akbar                                
b. Abul Fazal                        
c. Jahangir                            
d. Aurangzeb

6. What was the name of central Asian kingdom to which Babar was a king of:
a. Fargana                
b. Kabul                                
c. Ujbeg                                 
d. Persia

7. Who was the first Muslim ruler invaded on South India:
a. Muhammad-bin-Tughlaq
b. Ala-ud-din-Khilji  
c. Ajbek                                             
d. Balban

8. The Devagiri ruler who was defeated by Ala-ud-din-Khilji:
a. Ham Vira Deva                 
b. Pra Taparudra Deva                   
c. Vera Ballala                                  
d. Rama Chandra Deva

9. Who wrote ‘The Ramayana’ in Tamil Language:
a. Mudrarakshash               
b. Kambar                             
c. Nagarjuna                         
d. Chandra Bardai

10. When did Alauddin- Khilji invade on Warangal :
a. 1300 AD               
b. 1301 AD                           
c. 1302 AD                            
d. 1303 AD

1.A, 2.C, 3.C, 4.B, 5.C, 6.A, 7.B, 8.D, 9.B, 10.D,

Share this

0 Comment to "Indian History Quiz-6 For SSC CGL Examination 2016"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ;