Choose Your Language

Saturday, March 5, 2016

Ancient History Quiz-5 For SSC CGL and Railways Exam

ANCIENT INDIAN HISTORY QUIZ -5
1. What was the capital of Mahajanpada ‘Kurus’:
a. Vaishali                         
b. Banaras                        
c. Hastinapur                              
d. Ujjain

2. What was the name of the mother of Mahavira:
a. Trishala                        
b. Yasoda                           
c. Radha                             
d. Sangmitra

3. In which of the following is not the branch of Buddhism:
a. Hinayana                      
b. Mahayana                                
c. Trikratna                                 
d. Vajrayana

4. In which of the Jaina’s Philosophy ‘Telepathic Knowledge’ is mentioned:
a. Srutajnana                  
b. Matijnana                                
c. Manahparyana-Jnana                    
d. Kealajnana

5. Kalidas was flourished in the reign of which the following ruler:
a. Ashoka               
b. Kumargupta& Chandrgupta II  
c. Harshvardhan & Kanishka         
d. Bindusara

6. Who was the first Gupta ruler to issue silver coin:
a. Chandrgupta II                      
b. Kumargupta I                        
c. Samudragutpa                       
d. Bajirao

7. The lofty stone images of Budha at Bamiyan in Afghanistan belonged to:
a. Murya Dynasty                      
b. Gupta Dynasty                       
c. Kushan Dynasty                    
d. Verdhan Dynasty

8. Who wrote ‘Hitopdesha’:
a. Mudura                          
b. Bhattin                          
c. Narayan Pandit                     
d. Bhasa

9. Who was the founder of Cholas:
a. Vatsaraja                      
b. Vijayalaya                                
c. Rajendra II                              
d. Indra III

10. Who was the founder of ‘Pala’s Empire’:
a. Gopala                            
b. Dharampala                            
c. Bhoja                              
d. Vishnu II

ANSWERS
1.C, 2.A, 3.C, 4.C, 5.B, 6.A, 7.B, 8.C, 9.B, 10.A,

Share this

0 Comment to "Ancient History Quiz-5 For SSC CGL and Railways Exam"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN