Choose Your Language

Sunday, March 6, 2016

ANCIENT INDIAN HISTORY QUIZ -6 FOR SSC CGL EXAM 2016

ANCIENT INDIAN HISTORY QUIZ -6
1. In which of the following Rastrakuta king built rock-cut temple of Shiva at Ellora:
a. Gopala                            
b. Krishna I                      
c. Bhoja                  
d. Dharampala

2. Which of the following art was influence by Greek and Roman Art:
a. Gupta Art                      
b. Mathura Art                
c. Gandhara Art              
d. Amarvati Art

3. Who wrote ‘Amarsimha’:
a. Amarkosh                    
b. Bhasa                 
c. Shudrak             
d. Panani

4. ‘Allahabad Pillar Inscription’ belongs in which of the following ruler:
a. Kanishka                      
b. Ashoka              
c. Kumargupta                
d. Samudragupta

5. Where was the second Jaina council was took place:
a. Valabhi                          
b. Pataliputra                  
c. Kalashoka                    
d. Bindusara

6. Where was the famous 57-foot high statue of ‘Gomateshvara’ is situated:
a. Sarvanabelagola      
b. Toshali              
c. Rajgir                 
d. Arhat

7. In which of the following book associates the Temporal knowledge or omniscience:
a. Matijanha                     
b. Kevalajnana               
c. Avadhijnana               
d. Pandya

8. In which of the following Tirthankaras is considered the ‘Incarnation of Narayana’ in Vishnu and  Bhagavat Puranas’:
a. Ajitnath                         
b. Arnath               
c. Rishabda                       
d. Mahavir

9. In which of the following was not the Mahajanapadas:
a. Kashi                              
b. Kamrup             
c. Anga                                
d. Kosala

10. What was the emblem of ‘Cheras’:
a. Bow                                 
b. fish                                  
c. Elephant                       
d. Tiger

11. In which of the following is not a ‘Upvedas’:
a. Ayurveda                      
b. Shilpaveda                   
c. Dhanurveda                
d. Kalpaveda

ANSWERS:
1.B,2.A,3.A,4.B,5.B,6.D,7.C,8.D,9.A,10.C,11.A,

Share this

0 Comment to "ANCIENT INDIAN HISTORY QUIZ -6 FOR SSC CGL EXAM 2016"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN