Choose Your Language

Tuesday, March 8, 2016

MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -7 FOR SSC AND RAILWAYS EXAM 2016

MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -7
1. Who was called the ‘Grand old man of India’:
a. Dadabhai Naoroji                 
b. B.G.Tilak                                   
c. Tagore               
d. Lala Lajpat Rai

2. ‘My experiments with Truth’ is the work of which of the following person:
a. Mahadev Desai                                  
b. J.L.Nehru                                  
c. M.K.Ghandi                  
d. Sunil Sarkar

3. Who was the first viceroy of India:
a. Lord Clive                                
b. William Bentick                   
c. Lord Curzon                
d. Lord Canning

4. Who is the author of ‘Social Background of Indian Nationalism’:
a. A.R. Desai                                 
b. Dharam Kumar                     
c. Raya Ji                
d. K.Rajayan

5. Champaran Satyagraha was took place in:
a. Gujarat                                      
b. Bombay                         
c. Bihar                               
d. Madras

6. Hindu Mahasabha came into existence in :
a. 1901                                            
b. 1906                                           
c. 1915                                
d. 1925

7. The Ganpati festival was started in:
a. 1792                                            
b. 1793                                           
c. 1893                                
d. 1904

8. Sati was declared a punishable offence in:
a. 1727                                            
b. 1729                                           
c. 1829                                
d. 1834

9. Swami Vivekananda , known in his pre monastic life as:
a. Narendra nath Dutta                      
b. Vishwanath Dutta                
c. Upendranath Dutta 
d. Vasava Dutta

10. In India the ‘Wahabi movement’ was started by:
a. Syed Ahmed                            
b. Vilayet ali                                 
c. Mohammad ali           
d. Jahan Dad khan


ANSWER
1.A,2.C,3.D,4.A,5.C,6.C,7.C,8.C,9.A,10.A

Share this

0 Comment to "MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -7 FOR SSC AND RAILWAYS EXAM 2016"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN