Choose Your Language

Wednesday, May 11, 2016

BANKING AWARENESS QUIZ-1 FOR UPCOMING SBI –PO & CLERK EXAM

BANKING AWARENESS QUIZ-1 FOR UPCOMING SBI –PO & CLERK EXAM

1. WHICH IS NOT A FUNCTION OF GENERAL INSURANCE ?
a) Cattle Insurance
b) Crop Insurance
c) Marine Insurance
d) Fire Insurance
e) Medical Insurance

2. WHAT IS MORTGAGE :
a) Security on movable property for a loan
b) Security on immovable property for a loan
c) Concession on immovable property
d) Facility on immovable property
e) Security on loan sanctioned against fixed deposits

3. A FIXED DEPOSIT RECEIPT KEPT WITH THE BANK FOR ITS SAFETY IS CALLED ?
a) Safe custody
b) Safe deposit
c) Locker
d) Valid safe deposit
e) None of the above

4. WHO AMONG THE FOLLOWING IS THE PRIMARY REGULATOR OF BANKING IN INDIA?
a) Reserve Bank of India
b) Central Government
c) State Government
d) Parliament
e) a and b both the above

5. A COMPANY, WHICH IS NOT A NON  BANKING FINANCIAL COMPANY (NBFC) WANTS TO COLLECT PUBLIC DEPOSITS THEN IT IS GOVERNED BY WHICH ACT:
a) RBI Act 1934
b) Banking companies Act
c) Companies Act 1956
d) Central Government
e) None of the above

6. IN INDIA, IT IS NECESSARY FOR A BANK TO TAKE LICENSE FROM THE RBI FOR OPENING A NEW BRANCH. THIS IS A REQUIREMENT UNDER WHICH ACT
a) Section 22 of banking Regulation Act
b) Section 22 of RBI Act
c) Section 22 of NABARD
d) KYC Guidelines by RBI
e) a and b above

7. WHICH ONE IS NOT THE MOST COMMON OBJECTIVE OF BANKING REGULATIONS ?
A. Systematic Risk Reduction.
B. Credit Allocation
C. Prudential Objectives
D. Market Discipline.
E. None of these

8. FINANCIAL INCLUSION IS ALSO KNOWN AS ?.
A. Social Responsibility of the Banking and Govt. System.
B. Delivery of Financial Services at an affordable cost
C. Delivery of banking services at an affordable cost.
D. All of these
E. None of these

9. WHICH OF THE FOLLOWING IS NOT THE GOVERNMENT SECURITIES?
A. T- Bill.
B. Floating rate Bonds
C. Dated Securities
D. Call/Put Option Bonds.
E. Gilt edged secruities

10. CREDIT GUARANTEE CORPORATION ESTABLISHED IN WHICH YEAR,?
A. 1975
B. 1988
C. 1971
D. 2001
E. 2003
ANSWER
1.C, 2.B, 3.A, 4.A, 5.D, 6.A, 7.D, 8.D, 9.A, 10.C,


Share this

0 Comment to "BANKING AWARENESS QUIZ-1 FOR UPCOMING SBI –PO & CLERK EXAM"

Post a Comment

Popular Posts