Choose Your Language

Monday, May 30, 2016

GK QUIZ-3 –GEOGRAPHY FOR ALL EXAMS

GK QUIZ-3 –GEOGRAPHY FOR ALL EXAMS

Q1 What is the name of the state tree of Punjab.
A) Palm
B) Banyan
C) Shisam                                                                                                              
D) Oak

Q 2 Nanga Parbat peak is located in ………
A) Jammu and Kashmir
B) Haryana
C) Punjab
D) Nagaland

Q 3.…………….. is the largest producer of rubber in India.
A) Chennai
B) Aurangabad
C) Himachal
D) Kerala

Q 4 The ………………… is the largest Mangrove forest not only in India but in the world.
A) Pichavaram
B) Pitara
C) Sundarbans
D) Bhitarkanika

Q 5 .……………also known as Jawaharlal Nehru Port, is the largest container port in India.
A) Nal Seva
B) Nhava Sheva
C) Kava
D) JTPT

Q 6.………………………. was an economic system where lower castes performed various functions for upper castes and in turn received grain.
A) Jajmani system
B) Yajmani system
C) Gajmani system
D) Sajmani system

Q 7. Which of the following is the capital of  Iran.
A) Teharan
B) Bagdad
C) Berlin
D) Kabul

Q 8.The ………….. Corridor was created in 1947 after the partition of Bengal between India and Pakistan.
A) Anamalai
B) Siliguri
C) Jhansi
D) None of Above

Q 9.Nathpa Jhakri hydel power project is located on ………………. River.
 (A) Ganga
(B) Brahmputra
(C) Satluj
(D) Yamuna

Q 10.……………. is the second largest brackish–water lake or lagoon in India.
A) Muthupet
B) Cherai beach lagoon
C) Sriharikota
D) Pulicat Lake

ANSWERS
1. A, 2. A,  3. D,  4.C, 5. B,  6. A,  7. A, 8. B, 9. C, 10. D,


Share this

0 Comment to "GK QUIZ-3 –GEOGRAPHY FOR ALL EXAMS"

Post a Comment

Popular Posts