Choose Your Language

Sunday, May 29, 2016

REASONING QUIZ- 35 FOR SBI CLEK & PO

REASONING QUIZ- 35 FOR SBI CLEK & PO

In each of the following questions, three statements are given followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

1. Statements: Some stone are stars. Some stones are diamonds. No diamond is a gem.
Conclusions:
 I   Some gems are stones is a possibility.
II   Some gems are diamonds is definitely not follow.
III  No gem is a diamond.
IV  Some  stone is not gem.

A. Only I and II follow
B. Only  I , III and IV follow
C. Only either I or IV and either II or III follow
D. Only III and either I or IV follow
E. None of these

2. Statements: All black are bricks. Some bricks are red. All red are doors.
  Conclusions:
 I  Some black are doors is a possibility.
II Some doors are bricks is definitely follow.
III  Some black are not doors.
IV  All black are door.

A. Only I and II follow
B. Only I, II and III follow
C. Only either I or III, and II follow
D. Only  I , II and  either III or  IV follow
E. None of these

3. Statements: All myths are True. No fiction is novel. All novels are False.
Conclusions:
I  No myth is novel.
II Some True are novels.
III  Some True are myths.
IV Some myths are novels.

A. Only either I or II and both III and IV follow
B. Only either I or IV and II follow
C. Only  I , III and IV follow
D. All follow
E. None follow

4. Statements: No woman is girl. No girl is smart. All beauty are womans.
Conclusions:
I  Some woman is beauty.
II No smart is beauty is possibility.
III No girl is beauty can never be true.
IV All women are beauty is a possibility.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I, II and IV follow
D. All follow
E. None of these
5. Statements: No man is good. No good is way. No men are ways.
Conclusions:
I No way is man.
II No way is good.
III  Some good are not men.
IV  All ways are men.

A. None follows
B. Only I follows
C. Only I, II and III follow
D. Only I and III follow
E. None of these

Directions (Q. 6 - 10): In the given questions, assuming the given statements to be true. Find which of the given four conclusions numbered I, II, III and IV is/are denitely true and give your answer accordingly.
6. Statement:   S > M ≥ D > H ≤ R ≤ T < W
Conclusions:
 I. H=T  
II. T> H
III. R < W 
IV. M > T

a) Only I, II and III are true.
b) Only II is true.
c) Only I and II are true.
d) Only III and either I or II are true.
e) All I, II, III and IV are true.

7. Statements:  M > U > L ≤ N; L ≥ Y > A
Conclusions:
  I. Y <N  
II. M < N  
III.M ≥N
IV. M > A

a) Only either II or III  and IV follow
b) Only IV and either I or III are true.
c) Only IV is true.
d) Only II is true.
e) Only III is true.

8. Statements:  J ≥ A > D = E; L< A < M
Conclusions:
  I. M < J  
II. A>E
III. D > L
IV. E < M

a) Only II is true.
b) Only I and III are true.
c) None is true
d) Only II and IV are true.
e) Only I and II are true. ,

9. Statements:  Y > F ≤ O ≤ P; F ≥ U < T
Conclusions:
  I. Y>P
  II. T < F  
  III. O > T 
  IV. P < U


a) Only I is true
b) Only II is true.
c) Only III is true.
d) Only I and IV are true.
e) None is true.

10 .Statement:  M > H ≤ Y  ≤ R < U = Z ≥ E
Conclusions:
 I. M > R  
II. Z  ≤ R
III. U>Y
IV. U ≥ E

a) Only I and II are true.
b) Only III and IV is true.
c) None is true.
d) Only II and IV are true.
e) Only II and III are true.

ANSWER

1.E, 2.D, 3.E, 4.C, 5.C, 6.D, 7.A, 8.D, 9.A, 10.D,

Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ- 35 FOR SBI CLEK & PO"

Post a Comment

Popular Posts