Choose Your Language

Tuesday, June 14, 2016

BANKING QUIZ-21 FOR SBI CLERK & PO

BANKING QUIZ-21 FOR SBI CLERK & PO

1. ICICI bank has launched a Proximity Payment Solution, ‘Tap n Pay’ in collaboration with

A) Infosys
B) TCS
C) LNTC
D) Accenture
E) Tech Mahindra

2. Which of the following is mainly used by the banks in order to meet their temporary requirement of Cash on a daily basis?

A. Call Money
B. Certificate of Deposit
C. Collateralized Borrowing and Lending Obligations (CBLO)
D. Commercial Paper

3. Name the voluntary market body for the bond, money and derivatives markets

A. RBI
B. SEBI
C. FIMMDA
D. IRDAI


4. Define Green Index?

A. It measures the nation’s wealth according to GNP per Capita
B. It measures nation’s wealth according to provisions of control on greenhouse gases
C. It measures the nation’s wealth according to GDP per Capita
D. It measures the nation’s wealth in terms of coverage of forest area.


5. Which of the following is one of the measures of economic growth of a country?

A. Number of companies listed on the stock exchanges
B. Volume of direct investment made by foreign countries
C. Gross Domestic Product of Nation
D. All of the Above

6. In partnership with which of the following, Paytm has decided to set up a Payments Bank in the country?

A) Tech Mahindra
B) Infosys
C) TCS
D) Wipro
E) None of the above


7. Loans in which initially the rate of interest is low as years go on they will increase the rate are known as ________

A. Teaser Loan
B. Corporate Loan
C. Appliance Loan
D. None of these

8. Rate at which the domestic currency can be converted into foreign currency and vice-versa is known as _______.

A. External Value
B. Spot Rate
C. Exchange Rate
D. Interest Rate

9. Bank lends to Micro Finance Institutions and is considered as finance to __________.

A. Secondary Sector
B. Priority Sector
C. Tertiary Sector
D. None of these


10.___________ is usually used to stabilize the value of a currency.

A. Currency Peg
B. Fixed Currency
C. Currency War
D. None of these


ANSWER
1.E, 2.A, 3.C, 4.B, 5.C, 6.D, 7.A, 8.C, 9.B, 10.A,

Share this

0 Comment to "BANKING QUIZ-21 FOR SBI CLERK & PO"

Post a Comment

Popular Posts