Choose Your Language

Thursday, July 21, 2016

REASONING QUIZ -55 For SBI, IBPS & Government Jobs Exams 2016



REASONING QUIZ -55 For Government Jobs Exam
Directions (Q. 1-5): In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seen to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts: 1 Some questions are reasons. 

No question is paper. Some notes are questions. 
1. Conclusions: I. All notes are definitely not reasons. 
                          II. At least 50% reasons are questions.
a) If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows
If both conclusion I and II follow
Ans. If only conclusion II follows

2. Conclusions: I. All reasons are definitely not questions. 
                          II. Some papers are not notes.
a) If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows
If both conclusion I and II follow
Ans. If neither conclusion I nor II follows


3. Statements: No editions are news. All news is information. No information is a conclusion. Conclusions: I. Some editions are information. 
                       II. All information is editions.

If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows
If both conclusion I and II follow
Ans. If either conclusion I or II follows

Statements: (4-5) 4. All seeds are roots. Some roots are stem. No branch is a stem. Conclusions: I. Some roots are not branches. 
                       II. Some branches are seeds.
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows
If both conclusion I and II follow
Ans. If only conclusion I follows

5. Conclusions: I. All stem being seeds is a possibility. 
                           II. No branch is seed is a possibility.
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows
If both conclusion I and II follow
Ans. If both conclusion I and II follow

Directions (Q. 6-8): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below: Rihana is walking in North direction and after walking 6 km she turned to her right and walks7 km and again turned right and walked 7 km and once again turned right and walked 8 km and before stopping she turned her right and walked 1 km. 

6 . How far is she from her starting point?
2 km
1 km
4 km
3 km
Other than given options
Ans 1 km

7. In which direction is she going at the time she finishes walk?
South
East
North
North–West
South–West
Ans. North


8. In which direction is she from her starting point?
North
North–East
South
East
West
Ans. West

Directions: Each of the questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question and mark the appropriate option as answer.

9. How is Aman related to Trishna? I. Aman’s father Sanjay is brother of Shruti. Shruti is Trishna’s wife. II. Aman is son of Sanjay. Sanjay is brother of Shruti. Shriti is Trishna’s wife. III. Trishna is father of two children.
Only I
Only I
Only I and II
Only II and III
None of these
Ans. Only I

10 How many months did Vimal take to complete his assignment? 
I. Mahesh correctly remembers that Vimal took more than two months but less than seven months to complete his assignment. 
II. Paresh correctly remembers that Vimal took more than 5 months but less than 10 months to complete his assignment. 
III. Akshay correctly remembers that Vimal completed his assignment within the first year..
All I, II and III
Only II and III
Only I and II
Only I and III
None of these
Ans. Only I and II

                TO CHECK YOU RESULT CLICK ON THE BUTTON    




Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ -55 For SBI, IBPS & Government Jobs Exams 2016"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN