Choose Your Language

Wednesday, August 24, 2016

BANKING QUIZ -40 FOR IBPS-PO &CLERK EXAM

BANKING QUIZ -40 FOR IBPS-PO &CLERK EXAM

1. Which of the following economic concepts is categorized on the basis of Current Account or Capital Account or both?
A. Gross National Income(GNI)
B. Value of the food grain stock of a country
C. Gross National Product
D. Balance of Payments
E. Total collection of Direct Taxes in a year

2. When there is a difference between all receipts and expenditure of the Government of India both capital and revenue it is called __________
A. Revenue Deficit
B. Zero Budgeting
C. Budgetary Deficit
D. Trade Gap
E. Balance of Payment Problem

3. Lack of access to financial services is technically known as ______
A. Financial Exclusion
B. Financial Stability
C. Financial Inclusion
D. Financial Instability
E. Poverty

4. Balance in a current account is classified as ________
A. Hybrid Deposit
B. Demand Deposit
C. Term Deposit
D. Flexi Deposit
E. other than those given as options


5. The Foreign exchange of India is kept with _________
A. RBI
B. ECGC
C. SBI
D. NABARD
E. other than those given as options

6. In which of the following types of banking, there is a direct execution of transaction between a bank and its consumers?
A. Virtual Banking
B. Universal Banking
C. Retail Banking
D. Unit Banking
E. other than those given as options

7. Deposits under Foreign Currency Non-Resident(FCNR) scheme can be accepted for a minimum of _______
A. 15 days
B. 3 months
C. 6 months
D. 1 year
E. 7 days

8. Which of the following is the most liquid money?
A. M2
B. M1
C. Securities
D. M3
E. Call Money

9. Saudi Arabia based Islamic Development Bank has announced to open its first branch in India at
A.   Varanasi
B.   Mumbai
C.   Bengaluru
D.   Hyderabad
E.  Ahmedabad

10. When the repayment of a loan starts after certain period of its disbursement, that period is called ________.
A.  Moratorium
B.  Foreclosure
C.  Diffusion
D.  Esoteric
E.   None of these


ANSWER KEY
1.D, 2.C, 3.A, 4.B, 5.A, 6.C, 7.D,  8.B, 9.E, 10.A,



Share this

0 Comment to "BANKING QUIZ -40 FOR IBPS-PO &CLERK EXAM"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN