Choose Your Language

Thursday, August 25, 2016

REASONING QUIZ-60 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-60 FOR IBPS- PO & CLERK

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight persons – Jimmy, Khushi, Laxmi, Monu, Queen, Rita, Shivay, and Tarun are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each of them is related to Monu in some way or the other. Two persons are sitting between Queen and Laxmi. Monu is sitting second to the left of Queen. Three persons are sitting between Laxmi and the wife of Monu. The son of Monu is sitting second to the right of the wife of Monu. Three persons are sitting between the son of Monu and the brother of Monu. The daughter of Monu is sitting second to the left of the brother of Monu. Jimmy is sitting to the immediate right of Rita. Rita is neither son nor wife of Monu. The sister of Monu is sitting second to the left of Rita. Khushi is sitting to the immediate right of the sister of Monu. Two persons are sitting between Khushi and the father of Monu. Tarun is sitting second to the right of the mother of Monu.

1. Who amongst the following is the brother of Monu?
A. Laxmi
B. Shivay
C. Tarun
D. Rita
E. Jimmy

2. What is the position of Monu’s daughter with respect to Monu’s son?
A. Third to the right
B. Second to the left
C. Third to the left
D. Second to the right
E. Immediate right

3. Who amongst the following is the wife of Monu?
A. Khushi
B. Shivay
C. Rita
D. Laxmi
E. Tarun

4. How is Jimmy related to Tarun?
A. Son
B. Niece
C. Grandson
D. Granddaughter
E. Nephew

5. Who amongst the following is the mother-in-law of Monu’s wife?
A. Queen
B. Rita
C. Shivay
D. Khushi
E. Queen

Direction (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions

There is a group of six persons living in a four-storey building. The persons are Peehu, Nisha, Rewa, Swati, Tina and Uvi. Each storey of the building has two flats. Thus, there are eight flats in all and two of them are vacant.
a) Rewa is heavier than Nisha, who in turn is heavier than Uvi.
b) The heaviest of the group lives on the top floor while the lightest lives on the ground floor.
c) Tina is lighter than Swati.
d) One of the flats on the first floor is vacant while one on the second floor is also vacant.
e) Peehu is neither the heaviest nor the lightest.
f) There are only two people heavier than Rewa. Peehu is not one of them.
g) Nisha shares the floor with the heaviest of the group while Rewa shares it with the lightest.

6. Who among the following is the lightest in the group?
a) Peehu
b) Rewa
c) Uvi
d) Nisha
e) None of these

7. On which floor does Peehu live?
a) Ground
b) First
c) Second
d) Can’t be determine

8. Who among the following shares the floor with Rewa?
a) Nisha
b) Peehu
c) Swati
d) Uvi
e) None of these

9. Tina and Peehu ______________________.
a) Lives on the same floor
b) Have two floors between their floors
c) Lives on adjacent floors
d) Have one floor between them
e) None of these

10. Starting from the heaviest of the group, what is the rank of Nisha in order of weight?
a) 3rd
b) 4th
c) 5th
d) Either 4th or 5th

ANSWER KEY
1.A, 2.D, 3.A, 4.C, 5.B, 6.C, 7.D, 8.D, 9.C, 10.D,



Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ-60 FOR IBPS- PO & CLERK"

Post a Comment

Popular Posts