Choose Your Language

Wednesday, December 7, 2016

QUANT QUIZ-54 FOR IBPS CLERK & PO

QUANT QUIZ-54  FOR IBPS CLERK & PO
Directions (q. Nos.1-5) in the following pie-charts, the percentage wise distribution of candidates who have applied for different subjects in a college and that of selected candidates has been given. Read the following pie-charts to answer the questions given below.
Percentage of candidates applied Number of candidates = 88000

Percentage of candidates qualified Number of candidates = 14400

1. WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN THE TOTAL NUMBER OF CANDIDATES WHO GOT SELECTED IN SCIENCE AND THE NUMBER OF CANDIDATES WHO APPLIED FOR THE SAME ?
(a) 15904                      
(b) 14904         
(c) 15940                      
(d) 16940
(e) None of these

2. WHAT IS THE SUM OF THE TOTAL NUMBER OF CANDIDATES WHO APPLIED FOR ARTS AND THE NUMBER OF CANDIDATES WHO GOT SELECTED IN MATHS AND ENGLISH BOTH ?
(a) 19432                      
(b) 20432
(c) 20342                      
(d) 19433
(e) None of these

3. WHAT IS THE RATIO BETWEEN THE NUMBER OF CANDIDATES, WHO QUALIFIED IN ARTS AND COMMERCE TOGETHER AND THE NUMBER OF CANDIDATES WHO QUALIFIED IN ENGLISH AND SCIENCE ?
(a) 17 : 25                    
(b) 17 : 29
(c) 17 : 26                    
(d) 29 : 17
(e) None of the above

4. WHAT PER CENT OF CANDIDATES QUALIFIED IN ENGLISH OF THE TOTAL CANDIDATES APPLIED FOR THE SAME?
(a) 15               
(b) 16               
(c) 17
(d) 19               
(e) 22

5. FIND THE AVERAGE NUMBER OF CANDIDATES WHO GOT SELECTED FOR ENGLISH, SCIENCE AND ARTS.
(a) 3618                       
(b) 3682
(c) 3628                       
(d) 3268
(e) 3168 


6. A BIKE IS SOLD AT A PROFIT OF 20%. IF BOTH THE COST PRICE AND SELLING PRICE IS DECREASED BY RS. 200 THE PROFIT WOULD BE 5% MORE WHAT IS THE ORIGINAL COST PRICE OF BIKE ?
a) Rs. 1000
b) Rs. 1200
c) Rs. 600
d) Rs. 800
e) Rs. 1100

7. A PERSON LENDS RS. 3250 TO 'A' FOR 4 YEARS AND RS. 7500 TO 'B' FOR 6 YEARS. IF THE PERSON GETS RS. 6380 AS INTEREST THEN WHAT IS THE RATE OF INTEREST PER ANNUM ?
a) 10.50%
b) 9%
c) 11%
d) 13%
e) 12.50%

8. A SUM AMOUNTS TO RS. 102850 IN 2 YEARS AND TO RS. 113135 IN 3 YEARS COMPOUNDED ANNUALLY. WHAT IS THE SUM ?
a) Rs. 82500
b) Rs. 81000
c) Rs. 88000
d) Rs. 85000
e) Rs. 86000

9. HOW MANY DIFFERENT WORDS CAN BE FORMED WITH THE LETTERS OF THE WORD ''CONQUER". SO THAT THE WORDS BEGIN WITH 'C' AND END WITH 'R' ?
a) 5040
b) 120
c) 7200
d) 1440
e) 2520

10. A BAG CONTAINS 8 RED AND 9 BLUE BALLS. FOUR BALLS ARE DRAWN AT RANDOM. FIND THE PROBABILITY THAT ALL THE FOUR BALLS ARE RED ?
a) 7/85
b) 9/85
c) 1/34
d) 17/21
e) None of these

ANSWER KEY:
 1.  A     
 2.  B     
 3.  C      
 4.  D   
 5.  E   
 6.  A   
 7.  C   
 8.  D   
 9.  B   
 10. C



Share this

0 Comment to "QUANT QUIZ-54 FOR IBPS CLERK & PO"

Post a Comment

Popular Posts