Choose Your Language

Wednesday, December 7, 2016

REASONING QUIZ- 85 FOR IBPS PO & CLERK

REASONING QUIZ- 85 FOR IBPS PO & CLERK
DIRECTIONS (Q. NOS. 1-6) IN EACH QUESTION BELOW ARE TWO OR THREE STATEMENTS FOLLOWED BY TWO CONCLUSIONS NUMBERED I AND II. YOU HAVE TO TAKE THE THREE GIVEN STATEMENTS TO BE TRUE EVEN IF THEY SEEM TO BE AT VARIANCE FROM COMMONLY KNOWN FACTS AND THEN DECIDE WHICH OF THE GIVEN CONCLUSIONS LOGICALLY FOLLOWS FROM THE THREE GIVEN STATEMENTS DISREGARDING COMMONLY KNOWN FACTS. THEN, DECIDE WHICH OF THE ANSWER (A), (B), (C), (D) AND (E) IS THE CORRECT ANSWER.
Q1.STATEMENTS
All races are sprints.
Some races are contests.
CONCLUSIONS  
Some contests are sprints.
II. Al contests are sprints.
a) Either conclusion I or II is true 
b) Only conclusion II is true 
c) Both conclusions I and II are true
d) Only conclusion I is true
e) Neither conclusion I nor II is true

Q2. STATEMENTS
No bank is a locker.
All banks are stores.
No store is a panel.
CONCLUSIONS
I. No store is a locker.
II. No panel is a bank.
a) Only conclusion II is true
b) Only conclusion I is true
c) Either conclusion I or II is true
d) Both conclusions I and II are true 
e) Neither conclusion I nor II is true

Q3. STATEMENTS
 Some strikes are hits.
No strike is a raid.
All attacks are raids.
CONCLUSIONS
I. Some hits are definitely not raids.
II. All hits being strikes is a possibility.
a) Neither conclusion I nor II is true
b) Either conclusion I or II is true
c) Both conclusions I and II are true
d) Only conclusion I is true
e) Only conclusion II is true

Q4. STATEMENTS
 All terms are symbols.
Some equations are formulae.
 All equations are terms.
 CONCLUSIONS
I. No symbol is a formula.
II. All equations are symbols.
a) Neither conclusion I nor II is true
b) Only conclusion I is true
c) Either conclusion I or II is true
d) Both conclusions I and II are true
e) Only conclusion II is true

Q5. STATEMENTS
No strike is a raid.
 All attacks are raids.
Some strikes are hits.
CONCLUSION
I. All attacks being hits is a possibility.
II. No attack is a strike.
a) Both conclusions I and II are true
b) Only conclusion I is true
c) Only conclusion II is true
d) Either conclusion I or II is true
e) Neither conclusion I nor II is true


DIRECTIONS (Q. NOS. 6 - 10) STUDY THE FOLLOWING INFORMATION CAREFULLY AND ANSWER THE QUESTIONS GIVEN BELOW.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and various steps of rearrangement.
Input    11 day 34 night 93 pace 27 easy 44 joy
Step I   93 11 day 34 night pace 27 easy 44 joy
Step II 93 11 34 night pace 27 easy 44 joy day
Step III 93 44 11 34 night pace 27 easy joy day
Step IV 93 44 11 34 night pace 27 joy day easy
Step V 93 44 34 11 night pace 27 joy day easy
Step VI 93 44 34 11 night pace 27 day easy joy
Step VII 93 44 34 27 11 night pace day easy joy
Step VIII 93 44 34 27 11 pace day easy joy night
Step IX 93 44 34 27 11 day easy joy night pace
Step IX is the last step of the above arrangement as the desired arrangement is obtained. As per rules followed in the above steps, find out in each of the questions the appropriate step for the given input.
Input    class 25 war 15 race 73 heap 58 just 88 take 38
Q6. WHAT IS THE POSITION OF ‘WAR’ IN STEP VII?
a) Eighth from the right end
b) Seventh form the left end
c) Fifth from the left end
d) Fifth from the right end
e) Sixth from the left end 

Q7. WHICH OF THE FOLLOWING IS NINTH FROM THE RIGHT IN STEP VI?
a) race             
b) 25                
c) war  
d) 58                
e) 15

Q8. WHAT IS THE POSITION OF ‘15’ IN STEP IX?
a) Seventh form the left end
b) Eighth from the right end
c) Fifth from the right end
d) Seventh from the right end
e) Eight from the right end

Q9. HOW MANY STEPS ARE REQUIRED TO COMPLETE THIS ARRANGEMENT?
a) Eleven         
b) Ten              
c) Twelve         
d) Nine 
e) None of these

Q10. WHICH OF THE FOLLOWING REPRESENTS STEP X?
a) 88 73 58 38 25 War 15 race take class heap just
b) 88 73 58 38 25 15  war take class heap just race
c) 88 73 58 38 25 15 war class heap just race take
d) 88 73 58 38 25 15 class heap just race take war
e) There is no such step

ANSWER KEY:
 1.  D     
 2.  A     
 3.  C      
 4.  E   
 5.  A   
 6.  E 
 7.  B 
 8.  D 
 9.  A 
 10. C



Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ- 85 FOR IBPS PO & CLERK"

Post a Comment

Popular Posts