Choose Your Language

Friday, December 9, 2016

QUANT QUIZ-56 FOR IBPS CLERK & PO

QUANT QUIZ-56  FOR IBPS CLERK & PO
Q1.  THE DISTANCE BETWEEN TWO CITIES A AND B IS 330KM. A TRAIN STARTS FROM A AT 8 (A)M. AND TRAVELS TOWARDS B AT 60 KM/HR. ANOTHER TRAIN STARTS FROM B AT 9 (A)M. AND TRAVELS TOWARDS A AT 75 KM/HR. AT WHAT TIME DO THEY MEET?
a) 10 : 30 am.
b) 10  am.
c) 11 : 30 am. 
d) 11 am.
e) None of these

Q2.  IN AN ELECTION BETWEEN TWO CANDIDATES, ONE GOT 60% OF THE TOTAL VALID VOTES, 10% OF THE VOTES WERE INVALID. IF THE TOTAL NUMBER OF VOTES WAS 9500, WHAT WAS THE NUMBER OF VALID VOTES THAT THE OTHER CANDIDATE GOT?
a) 5700
b) 3420
c) 5130
d) 3800
e) None of these

Q3.  A LENT RS. 8000 TO B FOR 3 YEARS AND RS. 4000 TO C FOR 5 YEARS ON SIMPLE INTEREST AT THE SAME RATE OF INTEREST AND RECEIVED RS. 5500 IN ALL FROM BOTH OF THEM AS INTEREST. THE RATE OF INTEREST PER ANNUM IS:
a) 10.50 %
b) 12.50%
c) 15 %
d) 13%
e) None of these

Q4. ANKUR INVESTED AN AMOUNT OF RS 29500 IN ORDER TO START A BUSINESS. AYUSH JOINED HIM 4 MONTHS LATER BY INVESTING AN AMOUNT OF RS. 33500. IF THE BUSINESS EARNED A PROFIT OF RS. 120575 AT THE END OF TWO YEARS, WHAT WAS ANKUR'S SHARE OF THE PROFIT?
a) Rs. 60725     
b) Rs. 61950
c) Rs. 59250     
d) Rs. 58625
e) None of these

Q5.  A WATER TANK HAS THREE TAPS A, BAND C. TAP A, WHEN OPENED, CAN FILL THE WATER TANK ALONE IN 4 HOURS. TAP B, WHEN OPENED, CAN FILL THE WATER TANK ALONE IN 6 HOURS AND TAP C, WHEN OPENED, CAN EMPTY THE WATER TANK ALONE IN 3 HOURS. IF TAPS A, BAND C ARE OPENED SIMULTANEOUSLY, HOW LONG WILL IT TAKE TO FILL THE TANK COMPLETELY?
a) 10 hours       
b) 8 hours        
c) 18 hours       
d) 12 hours      
e) None of these


DIRECTIONS (Q. NOS. 6-10): STUDY THE FOLLOWING GRAPH CAREFULLY TO ANSWER THE QUESTIONS.
Amounts invested (in Rs. thousands) by three people in Schemes over the years

Q6.  WHAT IS THE AVERAGE AMOUNT INVESTED IN THE YEAR 2009 BY ALL THE THREE PEOPLE TOGETHER?
a) Rs. 28350     
b) Rs. 48333  
c) Rs. 32333               
d) Rs. 45000
e) None of these

Q7.   WHAT IS THE PER CENT DECREASE IN THE AMOUNT INVESTED BY C IN THE YEAR 2007 FROM THE PREVIOUS YEAR?
a) 13.5
b) 11.3                   
c) 12.5                         
d) 14.3         
e) None of these

Q8.  WHAT IS THE RESPECTIVE RATIO OF TOTAL AMOUNT INVESTED BY B IN THE YEARS 2005 AND 2010 TOGETHER TO THE TOTAL AMOUNT INVESTED BY C IN THOSE TWO YEARS TOGETHER?
a) 7 : 8   
b) 14 : 15
c)  6 : 7                             
d) 12 : 13 
 e) None of these

Q9.  THE AMOUNT INVESTED BY A IN THE YEAR 2006 IS APPROXIMATELY WHAT PER CENT OF THE TOTAL AMOUNT INVESTED BY HIM OVER ALL THE YEARS TOGETHER?
a) 15    
b) 19
c) 21    
d) 8              
e) 11

Q10.WHAT WAS THE TOTAL AMOUNT INVESTED BY ALL THE THREE PEOPLE TOGETHER IN THE YEAR 2005?
a) Rs. 10000      
b) Rs. 1000000
c) Rs. 1000        
d) Rs. 100          
e) None of these

ANSWER KEY:
 1.  D     
 2.  B     
 3.  B      
 4.  B   
 5.  D   
 6.  B   
 7.  C   
 8.  E   
 9.  A   
 10. E


Share this

0 Comment to "QUANT QUIZ-56 FOR IBPS CLERK & PO"

Post a Comment

Popular Posts