Choose Your Language

Friday, December 9, 2016

QUANT QUIZ-55 FOR IBPS CLERK & PO

QUANT QUIZ-55  FOR IBPS CLERK & PO
DIRECTIONS (Q. 1-3): STUDY THE FOLLOWING INFORMATION CAREFULLY AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.
An office consists of 729 employees working in different departments, viz, HR, IT, Production and Marketing. The ratio of men to women in the organization is 5 : 4 respectively. 20 per cent of the men work in the IT department. 1/3rd  of the women work in the HR department. The total number of employees in the Production department is 180. Two-Sixth of the women work in the IT department and the remaining work in the Marketing department. 40 per cent of the men work in the Production department.1/3rd  of the men work in the HR department and the remaining work in the Marketing department.

Q1. NUMBER OF WOMEN WORKING IN THE MARKETING DEPARTMENT FORMS WHAT PER CENT OF THE TOTAL NUMBER OF EMPLOYEES IN THE ORGANIZATION?
a) 13.75           
b) 11.5
c) 13.5
d) 12.35
e) None of these

Q2. WHAT IS THE RESPECTIVE RATIO OF THE NUMBER OF MEN WORKING IN THE HR  DEPARTMENT TO THE WOMEN WORKING IN THE SAME?
a) 5 : 4
b) 4: 3
c) 9 : 8
d) 13: 12
e) None of these

Q3. TOTAL NUMBER OF EMPLOYEES WORKING IN THE PRODUCTION DEPARTMENT FORMS APPROXIMATELY WHAT PER CENT OF THE TOTAL NUMBER OF EMPLOYEES WORKING IN THE ORGANIZATION?
a) 22                
b) 23                
c) 25
d) 26                
e) 28

Q4. IF THE PERIMETER OF A SQUARE IS EQUAL TO THE RADIUS OF A CIRCLE WHOSE AREA IS 22176 SQ.CM, WHAT IS THE AREA OF THE SQUARE?
a) 1225 sq.cm  
b) 784 sq.cm
c) 441 sq.cm          
d) Cannot be determined
e) None of these

Q5. RAHUL SPENDS 50% OF HIS MONTHLY INCOME ON HOUSEHOLD ITEMS, 20% OF HIS MONTHLY INCOME ON BUYING CLOTHES, 5% OF HIS MONTHLY INCOME ON MEDICINES AND  THE REMAINING AMOUNT OF RS. 11250 HE SAVES. WHAT IS RAHUL'S MONTHLY INCOME?
a) Rs. 38200     
b) Rs. 34000
c) Rs. 41600     
d) Rs. 45000
e) None of these


DIRECTIONS: WHAT SHOULD COME IN THE PLACE OF QUESTION MARK(?) IN THE FOLLOWING NUMBERS SERIES?

Q6.  8, 13, 28, 63, 128, ?
a) 241
b) 233
c) 225
d) 238
e) None of these

Q7.  2, 6, 15, 31, 56, ?
a) 91
b) 101
c) 92
d) 97
e) None of these

Q8. 2048, 512, 138, 54.5, ?
a) 46.25
b) 45.775
c) 43.625
d) 44.525
e) None of these

Q9. 15, 96, 217, 386, ?, 900
a) 615
b) 586
c) 625
d) 611
e) None of these

Q10. 6561, 5041, 3721, ?, 1681
a) 2601
b) 2401
c) 2209
d) 2304
e) 1521

ANSWER KEY:
 1.  D     
 2.  A     
 3.  C      
 4.  C   
 5.  D   
 6.  B   
 7.  C   
 8.  C   
 9.  D   
 10. A


Share this

0 Comment to "QUANT QUIZ-55 FOR IBPS CLERK & PO"

Post a Comment

Popular Posts