Choose Your Language

Monday, December 5, 2016

QUANT QUIZ- 50 FOR IBPS- PO & CLERK

QUANT QUIZ- 50 FOR IBPS- PO & CLERK

1. The average age of 8 students and their teacher is 20 y. The average age of the first four students is 18 yr and that of the last five is 11 yr. The teacher’s age is
(a) 36 yr
(b) 34 yr
(c) 53 yr
(d) 58 yr
(e) 64 yr

2. A seller sells two chairs at Rs. 3000 each. He earned a profit of 20% on one chair and suffered a loss of 20% on other. Net profit or loss is?
(a)4% loss
(b)4% profit
(c)Neither profit nor loss
(d)1% loss
(e)1% profit
3. By selling a telephone for Rs. 1800, a shopkeeper make a profit of 20%. Then, his profit percentage, if he had sold it for Rs. 2000, is ?
(a) 10%
(b) 6.25%
(c) 6.5%
(d) 33.33%
(e) 12%


4. Rajesh loses 40% by selling a radio for Rs. 900. What per cent will he gain by selling it for Rs. 1700?
(a) 13.33%
(b) 8.25%
(c) 10.25%
(d) 4.25%
(e) None of these

5. A person sold a scooter at a profit of 20%. If he had sold it for Rs. 500 more, he would have gained 30%. Find the CP of scooter?
(a) Rs. 1200
(b) Rs. 1400
(c) Rs. 2000
(d) Rs. 5000
(e) Rs. 3000

6. A sum was invested for 4 yr at a certain rate of simple interest. If it had been invested at 2% more annual rate of interest, then Rs. 64 more would have been obtained. What is the sum?
(a) Rs.600
(b) Rs.700
(c) Rs.800 
(d) Rs.900
(e) Rs.1000

7. 123  140  106  157  89  ?
(1) 139
(2) 214
(3) 174
(4) 169
(5) 198

8. 190  94  46  22  ?  4
(1) 10
(2) 15
(3) 19
(4) 16
(5) 8

9. 320  310  290  250   170  ?
(1) 110
(2) 10
(3) 114
(4) 142
(5) 98

10. 3 4 9 28 113  ?
(1) 384
(2) 566
(3) 782
(4) 424
(5) 646
EXPLANATIONS AND SOLUTIONS:

1.C       sum of students +teacher = 9*20 =180
            Sum of first four = 4*18=72
            Sum of last five = 5*11= 55
            Age of last = 180- 127 = 53

2.A       by net effect
            Loss = 4%
3.D
4.A
5.D
6.c
7.C       The series is +17, -34, +51, -68, +85…………
               i.e next number=89+85=174
8.A       The series is ÷2-1,÷2-1, …………..
                (22/2)-1=10
9.B       Difference between the number are -10, -20, -40, -80, -160

10.B     3×1+1=4,4×2+1=9,9×3+1=28,28×4+1=113,113×5+1=56




Share this

0 Comment to "QUANT QUIZ- 50 FOR IBPS- PO & CLERK"

Post a Comment

Popular Posts