Choose Your Language

Thursday, April 13, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 11 & 12 APRIL

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 11 & 12 APRIL

1. AN EXHIBITION TITLED “SWACHHAGRAHA – BAPU KO KARYANJALI – EK ABHIYAN, EK PRADARSHANI” WAS INAUGURATED BY PM NARENDRA MODI. THIS EXHIBITION WAS HELD IN?
a) East Champaran, Bihar
b) New Delhi
c) West Champaran, Bihar
d) Ahmedabad, Gujarat

ANS - B
2. INDIAN PM NARENDRA MODI, BANGLADESH PM SHEIKH HASINA AND WEST BENGAL CM MAMATA BANERJEE JOINTLY FLAGGED OFF THE TRIAL RUN OF THE KOLKATA-KHULNA PASSENGER TRAIN THROUGH VIDEO-CONFERENCE FORM NEW DELHI. THIS TRAIN SERVICE HAS BEEN NAMED AS?
a) Maitree Express – II
b) Bandhu Express – II
c) Samjhauta Express – II
d) Indo-Bangla Friendship Express – II

ANS - A
3. ‘WORLD HOMEOPATHY DAY’ IS CELEBRATED ON WHICH DATE EVERY YEAR?
a) 12th April
b) 13th April
c) 11th April
d) 10th April

ANS - D
4. WHO AMONG THE FOLLOWING CHAIRED THE 11TH STANDING COMMITTEE MEETING OF THE INTER-STATE COUNCIL IN NEW DELHI?
a) Vice-Presdient, Mohammad Hamid Ansari
b) President, Pranab Mukherjee
c) Union Home Minister, Rajnath Singh
d) Prime Minister, Narendra Modi

ANS - C
5. ‘EXERCISE NOMADIC ELEPHANT – XII’ IS THE JOINT MILITARY EXERCISE BETWEEN ARMIES OF INDIA AND:
a) Russia
b) Myanmar
c) Mongolia
d) Malaysia

ANS - C
6.  123RD CONSTITUTION AMENDMENT BILL 2017, WHICH WAS PASSED BY LOK SABHA ON APRIL 10 SEEKS TO GRANT CONSTITUTIONAL STATUS TO?
a) National Commission for Socially and Educationally Backward Classes
b) National Commission for Women
c) National Commission for Scheduled Tribes
d) National Commission for Scheduled Castes

ANS - A
7.  THE GOVERNMENT HAS SET UP AN INTER-MINISTERIAL COMMITTEE TO MONITOR THE REGIONAL AIR CONNECTIVITY SCHEME UDAN WHICH SEEKS TO MAKE FLYING AFFORDABLE BY CONNECTING UNSERVED AND UNDER-SERVED AIRPORTS. THIS COMMITTEE WILL BE CHAIRED BY?
a) Prime Minister of India
b) Chairperson of Airports Authority of India
c) Union Minister of Civil Aviation
d) Civil Aviation Secretary

ANS - D
8.  THE GOVERNMENT HAS REDUCED THE NUMBER OF CENTRALLY SPONSORED SCHEMES TO ____ UMBRELLA SCHEMES FROM 66?
a) 20 umbrella schemes
b) A.16 umbrella schemes
c) D.28 umbrella schemes
d) C.24 umbrella schemes

ANS - C
9.  FOREIGN MINISTERS FROM THE G-7 COUNTRIES GATHERED FOR THE ANNUAL MEETING IN?
a) Rome, Italy
b) Lucca, Italy
c) Milan, Italy
d) Venice, Italy

ANS - B
10.  WHICH AMONG THE FOLLOWING SMALL FINANCE BANKS HAS LAUNCHED A SOCIAL DEPOSIT SCHEME CALLED HRUDAYA DEPOSIT?
a) Equitas Small Finance Bank
b) Capital Small Finance Bank
c) Ujjivan Small Finance Bank
d) ESAF Small Finance Bank

ANS - D


Share this

0 Comment to "DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 11 & 12 APRIL"

Post a Comment

Popular Posts