Choose Your Language

Tuesday, June 20, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 15 & 16 JUNE

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 15 & 16 JUNE

1. WHICH STATE GOVERNMENT HAS LAUNCHED, ‘ANUYATRA’, AN EMPOWERMENT PROGRAMME FOR THE DIFFERENTLY-ABLED?
a) Maharashtra
b) Gujarat
c) West Bengal
d) Kerala

Ans - D
2. THE STATISTICS MINISTRY IS SET TO CHANGE THE BASE YEAR OF NATIONAL ACCOUNTS TO _______ FROM 2011-12 AFTER COMPLETION OF THE HOUSEHOLD CONSUMER EXPENDITURE SURVEY AND LABOUR FORCE DATA BY THE END OF 2018.
a) 2017-18
b) 2016-17
c) 2013-14
d) 2014-15

Ans - A
3. RESERVE BANK OF INDIA IDENTIFIED 12 NON-PERFORMING ACCOUNTS REPRESENTING ____% OF GROSS NPAS IN INDIAN BANKING SYSTEM, WHICH WILL BE IMMEDIATELY TAKEN UP UNDER THE INSOLVENCY AND BANKRUPTCY CODE?
a) 45%
b) 35%
c) 25%
d) 30%

Ans - C
4. WHICH TWO CORE CONVENTIONS ON CHILD LABOUR WERE RATIFIED BY INDIA, AT THE INTERNATIONAL LABOUR CONFERENCE IN GENEVA?
a) Convention 140 and Convention 184
b) Convention 138 and Convention 182
c) Convention 137 and Convention 181
d) Convention 139 and Convention 183

Ans - B
5. IN CONTEXT OF INDIAN DEFENCE, WHAT IS ‘NAG’?
a) Anti-Tank Missile
b) Multi-Barrel Rocket Launcher
c) Anti-Tank Mine
d) Surveillance Radar

Ans - A
6. THE NALANDA UNIVERSITY HAS SIGNED A MEMORANDUM OF UNDERSTANDING WITH AN INSTITUTE FROM WHICH COUNTRY FOR ACADEMIC COOPERATION?
a) South Korea
b) Germany
c) Japan
d) UK

Ans - A
7.  INDIA HAS RANKED _______ ON THE GLOBAL INNOVATION INDEX 2017?
a) 30th
b) 40th
c) 20th
d) 60th

Ans - D
8.  WHICH AMONG THE FOLLOWING ORGANIZATION HAS APPROVED $150 MILLION EQUITY INVESTMENT LOAN TO THE INDIA INFRASTRUCTURE FUND?
a) Asian Development Bank
b) Asian Infrastructure Investment Bank
c) World Bank
d) New Development Bank

Ans - B
9.  ISRAELI AUTHOR DAVID GROSSMAN HAS WON THE MAN BOOKER INTERNATIONAL PRIZE FOR HIS NOVEL?
a) `A Lion Walks Into a Bar’
b) `A Tiger Walks Into a Bar’
c) `A Horse Walks Into a Bar’
d) `A Bull Walks Into a Bar’

Ans - C
10.  RAMANATHAN RAMANAN, WHO HAS BEEN APPOINTED AS MISSION DIRECTOR OF ATAL INNOVATION MISSION, UNDER THE GOVERNMENT’S PREMIER THINK TANK NITI AAYOG IS A SENIOR VICE PRESIDENT AT?
a) Tech Mahindra
b) Infosys
c) Wipro
d) Tata Consultancy Services


Ans – D

Share this

0 Comment to "DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 15 & 16 JUNE"

Post a Comment

Popular Posts