Daily GK Updates & Daily News in India with free current affairs. You will get free Current affairs on Daily Basis and GK questions which will help you in Banking and SSC Exams. Daily News in India. Check this Current affair page on daily basis for the improvement of General awareness section. Free GK Quiz on Daily Basis.

Follow by Email For Daily Alerts

Sunday, February 21, 2016

Indian History Quiz-5 For SSC CGL Examination 2016

MEDIEVAL INDIAN HISTORY TEST-5
1. What was the real name of ‘Nurjahan’:
a. Gulbadan              
b. Mehrunnisa                                 
c. Nushrat Begam                
d. Malika Rajia

2. The Italian Traveller ‘Nicolo Manucci’ visited India during which of the following ruler:
a. Shahajahan                      
b. Akbar                               
c. Balban                              
d. Jahangir

3. Who was the founder of ‘Chisti’ movement in Sufism:
a. Khwaja Muinuddin Chisti         
b. Khwaja Abdul     
c. Shaikh Abdul                                
d. Turkaram

4. Who founded the Vijaynagar Kingdom in South India:
a. Devraja-I              
b. Shivaji-I                            
c. Narsimha                          
d. Harihar And Bukka Rai

5. Who invented ‘Sitar’ in India:
a. Amir Khusro                    
b. Firoz Shah                                   
c. Ziauddin Barni                 
d. Jayadeva

6. Who wrote ‘Kathasarita Sagar’:
a. Jayadeva               
b. Somadeva                        
c. Kalhana                          
d. Jai Chand

7. Which of the following tax was taken by non-muslims during the muslim reign:
a. Zakak                                
b. Kharaj                              
c. Jaziya                                
d. Chauth

8. Which among the following was the single biggest item of import to the Vijaynagar Empire:
a. Precious stones               
b. horses                              
c. luxury goods                                
d. raw silk

9. Who was the founder leader of muslim Fakirs:
a. Dadu Mian                       
b. Majnun Shah                               
c. Tipu                                    
d. Akbar

10. The Portuguese built their first fortress in India at:
a. Cochin                              
b.Goa                                    
c. Delhi                                             
d. Kolkata

ANSWERS: 
1.B, 2.A, 3.B, 4.D, 5.A, 6.B, 7.C, 8.B, 9.B, 10.A,

Share:

0 comments:

Post a Comment

DAILY GK

DAILY GK
DAILY CURRENT AFFAIRS