Daily GK Updates & Daily News in India with free current affairs. You will get free Current affairs on Daily Basis and GK questions which will help you in Banking and SSC Exams. Daily News in India. Check this Current affair page on daily basis for the improvement of General awareness section. Free GK Quiz on Daily Basis.

Follow by Email For Daily Alerts

Showing posts with label History Quiz. Show all posts
Showing posts with label History Quiz. Show all posts

Saturday, November 19, 2016

GK SERIES FOR SSC,IAS,PCS,HAS,HCS AND OTHER COMPETITIVE EXAMS (HISTORY-15)

GK SERIES FOR SSC,IAS,PCS,HAS,HCS
AND OTHER COMPETITIVE EXAMS
(HISTORY-15)
Delhi Sultanate

Central Administration during Delhi Sultanate:
·         Diwan-i-Wizarat (Finance Department) headed by Wazir.
·         Diwan-i-Ariz (Military Department) headed by Ariz-i-Mumalik.
·         Diwan-i-Insha (Correspondence Department) headed by Dabir-i-Mumalik.
·         Diwan-i-Risalat (Appeals Department) headed by Dabir-i-Mulq.
·         Diwan-i-Mustakharaj (Arrears Department) founded by Alaudin Khilji.
·         Diwan-i-Riyasat (Commerce Department) headed by Rais-i-Mumalik.
·         Diwan-i-Kohi (Agriculture Department) founded by Mohd bin Tughlaq.
·         Diwan-i-Bandgan (Slaves Department) founded by Firoz Tughlaq.
·         Diwan-i-Khairat (Charity Department) founded by Firoz Tughlaq.
·         Diwan-i-Isthiaq (Pension Department) founded by Firoz Tughlaq.

Administrative Units:
·         Iqta (Province) headed by Muqti or Wali.
·         Shiq (District) headed by Siqadar.
·         Pargana (Taluka) headed by Chaudary and Amil.
·         Gram (Village) headed by Muqaddam or Khut.

Important Literature of Delhi Sultanate:
·         Tahiqiq-i-Hind by Alberuni – wrote about Slave Dyansty.
·         Tabaqat-i-Nasiri by Minhaj-us-Siraj – account of Iltutmish’s reign.
·         Laila Manju by Amir Khusrau.
·         Khazain-ul-Futuh by Amir Khusrau – conquests of Alauddin Khilji.
·         Tughlaqnama by Amir Khusrau – account of Ghiyasudin Balban’s reign.
·         Nuh-Siphir by Amir Khusrau
·         Fatwa-i-Jahandari by Zia ud din Barani – account of Tughlaq dynasty.
·         Tarikh-i-Firoz Shahi by Zia ud din Barani - account of Firoz Shah’s reign.
·         Fatwah-i-Firoz Shahi by Firoz Shah.
·         Kitab-ul-Hind by Alberuni.
·         Kitab-ul-Tahqiq by Alberuni – About Indian Sciences.
·         Qanun-e-Masudi by Alberuni – about Astronomy.
·         Taj-ul-Maathir by Hasan Nizami – about Slave dynasty.
·         Shah Namah by Firdausi – about Mohmud Ghazni’s reign.
·         Kitab-ul-Rehala by Ibn Batuta


Share:

Wednesday, March 16, 2016

Modern Indian History Quiz-7 For SSC & Railways Exam

MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -7
1. When was ‘Abhinav Bharat’ established:
a. 1924                                 
b. 1921                                             
c. 1905                                             
d. 1906

2. Who was the founder of ‘Gadar Party’:
a. Lala Lajpat Rai                                                   
b. Lala Hardayal & Sohan Singh            
c. Dayal Singh Majitiya                                         
d. B.G. Tilak

3. Which among the following is considered the first civil disobedience movement:
a. Champaran                     
b. Kheda Satyagraha                    
c. Khilafat Movement                   
d.  Ahmadabad Mill Strike

4. Who established the Indian National  Army in 1942:
a. Ras Bihari Bose              
b. S.C.Bose                            
c. Sayarkar                          
d. Bhagat Singh

5. In which of the following organisation Bhagat Singh associated:
a. Ghadar Party                                                      
b. H.R.A                                            
c. Hindustan Socialist Republican Association          
d. India House

6. Kheda Satyagraha was associated with which of the following person:
a. B.G.Tilak              
b. M.K.Ghandi                                 
c. C.R.Das                             
d. Vinoba Bhave

7. Who among the following person first time coined the term ‘Pakistan’:
a. M D Iqbal             
b. Maulana Azad                
c. Chaudhary Rehmat ali 
d. Md. Ali Zinha

8. Who said to the Cripps Mission as ‘A post dated cheque in a crashing bank’:
a. J.P. Narayana                  
b. B.G. Tilak                         
c. M. K.Ghandi                                
d. J.L.Nehru

9. Where was the third round table conference took place:
a. Delhi                                 
b. London                            
c. Tokyo                               
d. Berlin

10. Who composed the national Anthem of Bangladesh ‘Amar Sonar Bangla’:
a. Rabindranath Tagore  
b. Debendra Nath              
c. Shiv Kumar                                 
d. B.G. Tilak

ANSWER:
1.D, 2.B, 3.A, 4.A, 5.C, 6.B, 7.C, 8.C, 9.B, 10.A,



Share:

Wednesday, March 9, 2016

MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -8 FOR SSC CGL AND RAILWAYS EXAM 2016

MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -8
1. Where was the first Vasco Da Gama reached in India:
a. Hugly                              
b. Calicut                           
c. Diu                                   
d. Balasore

2. Who was the first governor of Portuguese in India:
a. Francisco Almeida  
b. Hawkins                                   
c. Thomas Roe                
d. Alfonso

3. In which of the following was the first factory built by Britishers in India:
a. Calcutta             
b. Masulipatnam                       
c. Surat                               
d. Odisa

4. When was the first Anglo-Mysore war took place:
a. 1769 A.D                       
b. 1761 AD                        
c. 1760 AD             
d. 1765 AD

5. When was the ‘Treaty of Allahabad’ took place:
a. 1765 AD            
b. 1764 AD                        
c. 1766 AD             
d. 1767 AD

6. In which of the following place the permanent settlement of 1793 was introduced:
a. Bengal                            
b. Bihar                                          
c. U.P                        
d. Orissa

7. Who was called ‘The father of Modern Western Education’ in India:
a. Lord Minto I               
b. Lord Amherst                        
c. Lord William Bentick        
d. Lord Hastings

8. The First official census in India took place:
a. 1881 AD            
b. 1882 AD                        
c. 1883 AD             
d. 1884 AD

9. Which among the following viceroy appointed the ‘Hunter commission’:
a. Lord Curzon               
b. Lord Ripon                              
c. Lord Cripps                 
d. Lord Linlithgo

10. Where was the Sanskrit College established in 1791:
a. Calcutta             
b. Banaras                        
c. Madras               
d. Delhi

ANSWERS
1.B, 2.A, 3.C, 4.A, 5.C, 6.C, 7.A, 8.A, 9.B, 10.B,

Share:

Tuesday, March 8, 2016

MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -7 FOR SSC AND RAILWAYS EXAM 2016

MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -7
1. Who was called the ‘Grand old man of India’:
a. Dadabhai Naoroji                 
b. B.G.Tilak                                   
c. Tagore               
d. Lala Lajpat Rai

2. ‘My experiments with Truth’ is the work of which of the following person:
a. Mahadev Desai                                  
b. J.L.Nehru                                  
c. M.K.Ghandi                  
d. Sunil Sarkar

3. Who was the first viceroy of India:
a. Lord Clive                                
b. William Bentick                   
c. Lord Curzon                
d. Lord Canning

4. Who is the author of ‘Social Background of Indian Nationalism’:
a. A.R. Desai                                 
b. Dharam Kumar                     
c. Raya Ji                
d. K.Rajayan

5. Champaran Satyagraha was took place in:
a. Gujarat                                      
b. Bombay                         
c. Bihar                               
d. Madras

6. Hindu Mahasabha came into existence in :
a. 1901                                            
b. 1906                                           
c. 1915                                
d. 1925

7. The Ganpati festival was started in:
a. 1792                                            
b. 1793                                           
c. 1893                                
d. 1904

8. Sati was declared a punishable offence in:
a. 1727                                            
b. 1729                                           
c. 1829                                
d. 1834

9. Swami Vivekananda , known in his pre monastic life as:
a. Narendra nath Dutta                      
b. Vishwanath Dutta                
c. Upendranath Dutta 
d. Vasava Dutta

10. In India the ‘Wahabi movement’ was started by:
a. Syed Ahmed                            
b. Vilayet ali                                 
c. Mohammad ali           
d. Jahan Dad khan


ANSWER
1.A,2.C,3.D,4.A,5.C,6.C,7.C,8.C,9.A,10.A
Share:

Sunday, March 6, 2016

ANCIENT INDIAN HISTORY QUIZ -6 FOR SSC CGL EXAM 2016

ANCIENT INDIAN HISTORY QUIZ -6
1. In which of the following Rastrakuta king built rock-cut temple of Shiva at Ellora:
a. Gopala                            
b. Krishna I                      
c. Bhoja                  
d. Dharampala

2. Which of the following art was influence by Greek and Roman Art:
a. Gupta Art                      
b. Mathura Art                
c. Gandhara Art              
d. Amarvati Art

3. Who wrote ‘Amarsimha’:
a. Amarkosh                    
b. Bhasa                 
c. Shudrak             
d. Panani

4. ‘Allahabad Pillar Inscription’ belongs in which of the following ruler:
a. Kanishka                      
b. Ashoka              
c. Kumargupta                
d. Samudragupta

5. Where was the second Jaina council was took place:
a. Valabhi                          
b. Pataliputra                  
c. Kalashoka                    
d. Bindusara

6. Where was the famous 57-foot high statue of ‘Gomateshvara’ is situated:
a. Sarvanabelagola      
b. Toshali              
c. Rajgir                 
d. Arhat

7. In which of the following book associates the Temporal knowledge or omniscience:
a. Matijanha                     
b. Kevalajnana               
c. Avadhijnana               
d. Pandya

8. In which of the following Tirthankaras is considered the ‘Incarnation of Narayana’ in Vishnu and  Bhagavat Puranas’:
a. Ajitnath                         
b. Arnath               
c. Rishabda                       
d. Mahavir

9. In which of the following was not the Mahajanapadas:
a. Kashi                              
b. Kamrup             
c. Anga                                
d. Kosala

10. What was the emblem of ‘Cheras’:
a. Bow                                 
b. fish                                  
c. Elephant                       
d. Tiger

11. In which of the following is not a ‘Upvedas’:
a. Ayurveda                      
b. Shilpaveda                   
c. Dhanurveda                
d. Kalpaveda

ANSWERS:
1.B,2.A,3.A,4.B,5.B,6.D,7.C,8.D,9.A,10.C,11.A,

Share:

Saturday, March 5, 2016

Ancient History Quiz-5 For SSC CGL and Railways Exam

ANCIENT INDIAN HISTORY QUIZ -5
1. What was the capital of Mahajanpada ‘Kurus’:
a. Vaishali                         
b. Banaras                        
c. Hastinapur                              
d. Ujjain

2. What was the name of the mother of Mahavira:
a. Trishala                        
b. Yasoda                           
c. Radha                             
d. Sangmitra

3. In which of the following is not the branch of Buddhism:
a. Hinayana                      
b. Mahayana                                
c. Trikratna                                 
d. Vajrayana

4. In which of the Jaina’s Philosophy ‘Telepathic Knowledge’ is mentioned:
a. Srutajnana                  
b. Matijnana                                
c. Manahparyana-Jnana                    
d. Kealajnana

5. Kalidas was flourished in the reign of which the following ruler:
a. Ashoka               
b. Kumargupta& Chandrgupta II  
c. Harshvardhan & Kanishka         
d. Bindusara

6. Who was the first Gupta ruler to issue silver coin:
a. Chandrgupta II                      
b. Kumargupta I                        
c. Samudragutpa                       
d. Bajirao

7. The lofty stone images of Budha at Bamiyan in Afghanistan belonged to:
a. Murya Dynasty                      
b. Gupta Dynasty                       
c. Kushan Dynasty                    
d. Verdhan Dynasty

8. Who wrote ‘Hitopdesha’:
a. Mudura                          
b. Bhattin                          
c. Narayan Pandit                     
d. Bhasa

9. Who was the founder of Cholas:
a. Vatsaraja                      
b. Vijayalaya                                
c. Rajendra II                              
d. Indra III

10. Who was the founder of ‘Pala’s Empire’:
a. Gopala                            
b. Dharampala                            
c. Bhoja                              
d. Vishnu II

ANSWERS
1.C, 2.A, 3.C, 4.C, 5.B, 6.A, 7.B, 8.C, 9.B, 10.A,

Share:

DAILY GK

DAILY GK
DAILY CURRENT AFFAIRS