Daily GK Updates & Daily News in India with free current affairs. You will get free Current affairs on Daily Basis and GK questions which will help you in Banking and SSC Exams. Daily News in India. Check this Current affair page on daily basis for the improvement of General awareness section. Free GK Quiz on Daily Basis.

Follow by Email For Daily Alerts

Showing posts with label BANKING AWARENESS. Show all posts
Showing posts with label BANKING AWARENESS. Show all posts

Friday, April 30, 2021

DAILY GK QUIZ: 24,25,26 APRIL 2021

 DAILY GK QUIZ: 24,25,26 APRIL 2021

[Q] Where was the 20th Anniversary edition of the Boao Forum for Asia (BFA) Annual Conference 2021 took place?

(a) China

(b) India

(c) South Korea

(d) Indonesia

(e) Vietnam

[ANS] a

 

[Q] Who was featured in the Forbes 30 under 30 Asia 2021 list?

(a) Kavita Shukla

(b) Nikhil Kamath

(c) Narendra Bansal

(d) Keshav Bansal

(e) Vibha Harish

[ANS] e

 

Share:

Saturday, June 25, 2016

BANKING QUIZ -23 FOR SBI – PO & IBPS EXAM

BANKING QUIZ -23 FOR SBI – PO & IBPS EXAM


1. Types of loans granted by banks for purchase of white goods are_______________.

A. Consumer Durable Loans
B. Consortium loans
C. White Loans
D. None of these

2. The letter ‘R’ denotes_______ in the term IFRS.

A. Restructuring
B. Remote
C. Recognizing
D. Reporting

3. Exporters in India get insurance cover and risk cover from which of the following organizations?

A. SIDBI
B. ECGC
C. NABARD
D. RBI


4. Cash kept in the currency chest is owned by?

A. Reserve Bank of India
B. Central Government
C. State Bank of India
D. Currency Chest branch bank


5. Full form of FATCA is_______________.

A. Forex Account Tax Compliance Act
B. Foreign Account Total Compliance Act
C. Forex Account Total Compliance Act
D. Foreign Account Tax Compliance Act


6. What is the minimum initial deposit required for opening a Basic Savings Bank Deposit     Account(BSBDA)?

A. No initial deposit
B. 2500
C. 1000
D. 500




7. A debt which is irrecoverable and is therefore written off as loss in the accounts of an institution or bank is known as __________

A. external debt
B. bad debt
C. good debt
D. internal debt


8. The difference between the total cost of a project and the sanctioned loan amount is called as ___________

A. Near Money
B. Hot Money
C. Margin Amount
D. Gross Income


9. What is basically charged when a person uses a credit card to obtain cash?

A. Cash Advance Fee
B. Redemption Fee
C. Transaction Fee
D. Early Repayment Charge


10. A loan which is secured by collateral and for which borrower is not personally liable is called __________.

A. Secured loan
B. Non-Recourse loan
C. Syndicated loan
D. No Documentation loan 
ANSWER

1.C, 2.D, 3.B, 4.A, 5.D, 6.A, 7.B, 8.C, 9.D, 10.B,
Share:

Thursday, June 23, 2016

Banking Awareness Important Term & Point to Remember for Bank Exam

Banking Awareness Important Term

Below we share the PDF File which contains various term and Facts which are important for all Banking exam. Download the file and read those point very carefully before going into any Bank exam.

Share:

Wednesday, June 22, 2016

Banking Awareness Tutorial-9 To 17 For SBI PO, Clerk /IBPS Examination

Banking Awareness Tutorial-9 TO 17
This time we are going to share Banking Tutorial Number-9 TO 17 together. Those who want these Banking GK Tutorial can click on the given link below to download the particular tutorial.





Share:

Tuesday, June 21, 2016

Banking Awareness Tutorial-4, 5, 6 For SBI PO, Clerk /IBPS Examination

Banking Awareness Tutorial-3
This time we are going to share Banking Tutorial Number-4,5 and 6 togeather. Those who want these Banking GK Tutorial can click on the given link below to download the particular tutorial.






Share:

Friday, June 17, 2016

Banking Awareness Tutorial-3 For SBI PO, Clerk /IBPS Examination

Banking Awareness Tutorial-3
Continue with our new Campaign in which we are going to share Banking Awareness Facts and important terms which are really important for all Banking Examination. This time we are going to share 3rd tutorial of this Section. 


Those who Miss our Earlier Tutorial Can Click on the Following Link to Get them

Share:

Banking Awareness-2 For SBI PO, Clerk/ IBPS Examination 2016

Banking Awareness Facts -2 

Continue with our new Campaign in which we are going to share Banking Awareness Facts and important terms which are really important for all Banking Examination. This time we are going to share 2nd tutorial of this Section. 


Those Who missed first one can Click on the following link to get first one. Banking Awareness Basic Facts- 1

For Next Banking Facts CLICK HERE
Share:

Banking Awareness-1 For SBI / IBPS Examination 2016-17

Banking Awareness -1 

Now we start a new Campaign in which we are going to share Banking Awareness Facts and important terms which are really important for all Banking Examination. These File will Help you in the preparation of Banking Section. 



For Next Banking Facts CLICK HERE
Share:

Tuesday, June 14, 2016

BANKING QUIZ-22 FOR SBI CLERK & PO


1. Which entity got approval from RBI to set up and operate “Bharat Bill Payment System”?
a. Master
b. Visa
c. Rupay
d. Pay U India

2. Where is the headquarter of Investment Information and Credit rating agency (ICRA) is located?
a. Mumbai
b. Gurgaon
c. New Delhi
d. Bangalore

3. A bank gives facilities to their customer for 24*7 banking transaction without any time limitation as well as on bank holidays also. This facility is called?
a. E- Banking
b. M-Banking
c. E-Lobby
d. None of these


4. The account which has not been used for 24 months (2 years) by its operator is called________________.?
a. Frozen account
b. Dormant account
c. Closing account
d. Non Performing account

5. Which of the following is not a measure of the Risk Management in Banks?
a. RTGS
b. CRR
c. SLR
d. CAR

6. Banking Code & Standards Board of India(BCSBI) is regulated by________.
A. SEBI
B. Ministry of Finance
C. RBI
D. GOI

7. NEFT is an electronic fund transfer system that operates on a _________ basis which settles transactions in batches.
A. Deferred Net Settlement (DNS)
B. Declared Net Settlement (DNS)
C. Defined Net Settlement (DNS)
D. Domain Net Settlement (DNS)

8. In which city the Japan helpdesk opened by SBI in India?
A) Mumbai
B) Chennai
C) Hyderabad
D) Bangalore
E) New Delhi

9. Which Indian bank has got one of the four banking license from the Myanmar Govt. to operate its branch there?
A) Bank of Baroda
B) Central Bank of India
C) Bank of India
D) State Bank of India
E) Punjab National Bank

10. National Payments Corp. of India Ltd. launched a platform for the transfer of money instantly as a text message. The platform is called_________________.
A) Unified Process Interface
B) Under One Platform
C) Unified Payments Interface
D) One Payment App
E) One payment Solution

ANSWER
1.D, 2.C, 3.C, 4.B, 5.A, 6.C, 7.A, 8.E, 9.D, 10.C,


Share:

BANKING QUIZ-21 FOR SBI CLERK & PO

BANKING QUIZ-21 FOR SBI CLERK & PO

1. ICICI bank has launched a Proximity Payment Solution, ‘Tap n Pay’ in collaboration with

A) Infosys
B) TCS
C) LNTC
D) Accenture
E) Tech Mahindra

2. Which of the following is mainly used by the banks in order to meet their temporary requirement of Cash on a daily basis?

A. Call Money
B. Certificate of Deposit
C. Collateralized Borrowing and Lending Obligations (CBLO)
D. Commercial Paper

3. Name the voluntary market body for the bond, money and derivatives markets

A. RBI
B. SEBI
C. FIMMDA
D. IRDAI


4. Define Green Index?

A. It measures the nation’s wealth according to GNP per Capita
B. It measures nation’s wealth according to provisions of control on greenhouse gases
C. It measures the nation’s wealth according to GDP per Capita
D. It measures the nation’s wealth in terms of coverage of forest area.


5. Which of the following is one of the measures of economic growth of a country?

A. Number of companies listed on the stock exchanges
B. Volume of direct investment made by foreign countries
C. Gross Domestic Product of Nation
D. All of the Above

6. In partnership with which of the following, Paytm has decided to set up a Payments Bank in the country?

A) Tech Mahindra
B) Infosys
C) TCS
D) Wipro
E) None of the above


7. Loans in which initially the rate of interest is low as years go on they will increase the rate are known as ________

A. Teaser Loan
B. Corporate Loan
C. Appliance Loan
D. None of these

8. Rate at which the domestic currency can be converted into foreign currency and vice-versa is known as _______.

A. External Value
B. Spot Rate
C. Exchange Rate
D. Interest Rate

9. Bank lends to Micro Finance Institutions and is considered as finance to __________.

A. Secondary Sector
B. Priority Sector
C. Tertiary Sector
D. None of these


10.___________ is usually used to stabilize the value of a currency.

A. Currency Peg
B. Fixed Currency
C. Currency War
D. None of these


ANSWER
1.E, 2.A, 3.C, 4.B, 5.C, 6.D, 7.A, 8.C, 9.B, 10.A,

Share:

Monday, June 13, 2016

BANKING QUIZ- 20 FOR SBI CLERK & PO

BANKING QUIZ- 20 FOR SBI CLERK & PO

1. What is the main objective of ‘Marginal Standing Facility’ by RBI?

(a) To contain volatility in LIBOR
(b) To contain volatility in MIBOR
(c) To contain volatility in the overnight inter-bank rates
(d)To match with standard Tier 1 capital Ratio
(e) None of these


2 .The tax payer’s data flows directly from banks to Tax Information Network (TIN). Who maintains the data of TIN?

(a) RBI
(b) Enforcement Directorate
(c) National Securities Defense Ltd.
(d) National Securities Depository Ltd.
(e) None of these

3. To enforce law and order Government of India has many agencies. SFIO is one of them. What is the full form of it?

(a) Serious Fraud Investigation Office
(b) Serious Fraud Interrogation Office
(c) Serious Feud Interrogation Office
(d) Serious Fraud Interrogation Ordinance
(e) None of these.

4. Which of the following is not shared by the centre and the states?

(a) Income tax
(b) Sales tax
(c) Corporation tax
(d) All of these
(e) None of these

5. By which of the following sources domestic funds are raised by companies?

(a) Commercial papers only
(b) FPO only
(c) IPO only
(d) Both IPO and FPO
(e) All IPO, FPO and commercial papers

6. What is the full form of LIBOR?

(a) London International Bank Offered Rate
(b) London Inter Bank Official Rate
(c) London Inter Bank Offered Ratio
(d) London Inter Bank Offered Rate
(e) None of these


7. What is the expansion of CRAR in terms of banking sector?

(a) Core Risk Asset Return
(b) Capital –to-Risk Asset Ratio
(c) Capital –to-Risk Asset Range
(d) Capital- to- Return Asset Ratio
(e) None of these


8. Which of the following are the government bonds which are used to raise funds
    from money market?

A. Commercial Papers
B. Certificate of deposit
C. Treasury bills
D. Dated Government securities

9. MUDRA bank is a subsidiary of which of the following organizations?

a. NABARD
b. IDBI
c. SIDBI
d. RBI

10. Bharat Bill Payment System has been passed under which act?

a. Banking Regulation Act, 1949
b. Company Act, 2013
c. Company Act, 1956
d. Payment and Settlement Systems (PSS) Act 2007.


ANSWER

1.C, 2.D, 3.A, 4.B, 5.C, 6.D, 7.D, 8.C, 9.C, 10.D,
Share:

Tuesday, June 7, 2016

BANKING QUIZ-19 FOR SBI CLERK & PO

BANKING QUIZ-19 FOR SBI CLERK & PO

1. NEFT is an Electronic Transfer of Funds between two bank accounts. Which of the following is not an essential requirement for NEFT transaction?
A. IFSC Code
B. MICR Code
C. Recipient’s Bank Account Number
D. Recipient’s Bank Account Name

2. STT stands for which of the following options?
A. Securities Transaction tax
B. Standard Transfer tax
C. Securities Transfer tax
D. Standard Transaction Tax

3. The Chit funds regulation is organized by which of the following government bodies?
A. RBI
B. Government of India
C. Local Bodies
D. State Governments

4. What do you mean by “Working Capital”?
 A. Cash-in hand and at bank
 B. Current assets
 C. Current assets minus current liabilities
 D. Current liabilities and provisions

5. This is the amount of capital a bank or other financial institution has to hold as required by its financial regulator.
A. CAR
B. CRR
C. CRA
D. SLR

6. The Cheque have a subsequent date on which it is drawn is known as_______________.
A. Pre-dated cheque
B. Post-dated cheque
C. Stale cheque
D. Anti-dated cheque

7. Which of the following financial instruments used by the investors but not registered with the SEBI to invest in Indian securities?
A. Bonds
B. Promissory Notes
C. Participatory Notes
D. None of these

8. No license from RBI is required for?
A.  Shifting an existing branch within the same city, village or town
 B. Opening a new bank branch outside India
 C. Shifting an existing branch outside the city, village or town
 D. Opening a new bank branch in India


9. In NRE account, rate of interest is linked to?
 A. SLR
 B. LIBOR
 C. PLR
 D. MIBOR

10. Which of the following is accepted widely in the Money Market Operations?

A.  Inter Bank Participation Certificates
 B. Certificate of Deposits
 C. Participatory Notes
 D. Treasury Bills

ANSWER
1.B, 2.A, 3.D, 4.C, 5.A, 6.B, 7.C, 8.A, 9.B, 10.C,


Share: