Daily GK Updates & Daily News in India with free current affairs. You will get free Current affairs on Daily Basis and GK questions which will help you in Banking and SSC Exams. Daily News in India. Check this Current affair page on daily basis for the improvement of General awareness section. Free GK Quiz on Daily Basis.

Follow by Email For Daily Alerts

Showing posts with label banking gk. Show all posts
Showing posts with label banking gk. Show all posts

Wednesday, October 12, 2016

BANKING QUIZ - 58 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 58 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Which of the following is/are technical partners of CIBIL?
1. TransUnion International
2. Dun and Bradstreet
3. SIDBI & PSBs
4. Both (A) and (B)
5. Both (A) and (C)

2. Which of the following is not a method of estimating National Income?          
1) Export Import Method                                                        
2) Value Added Method           
3) Expenditure Method                                    
4) Income Method
5) Production Method

3. Which of the following are the major players in the call money markets?
1) Banks                                                     
2) Insurance companies
3) Development financial institutions                    
4) Selected mutual funds
5) All of the above

4. The rate of interest charged by RBI for lending money to various commercial banks by rediscounting of the bills in India is called
1) Exchange rate                                     
2) Statutory liquidity ratio
3) Bank rate                                              
4) Cash reserve ratio
5) Interest rate

5. What is the minimum and maximum limit (in Rs.) prescribed for RTGS transactions by RBI?
1) The minimum prescribed limit is Rs. 1 lac and maximum Rs. 10 lac
2) Rs. 1 lac The minimum prescribed limit is Rs. 2 lac and no maximum limit
3) The minimum prescribed limit is Rs. 25000 and maximum
4) The minimum prescribed limit is Rs. 25000 and there is no maximum limit
5) The minimum prescribed limit is Rs. 10 lac and maximum Rs. 100 lac

Share:

BANKING QUIZ - 57 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM


BANKING QUIZ - 57 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM 

1. Which type of ATMs can be provided by NBFCs?
(A) Bank-owned ATMs
(B) BLAs
(C) WLAs
(D) All of the above
(E) None of the above

2. Expand IASB?
(A) Indian Accounting Standards Board
(B) International Accounting Standards Board
(C) Internal Accounting Standards Bureau
(D) Indian Accounts Standards Board
(E) None of the above

3. What is securitization?
(A) A process which converts conventional credit into tradable Treasure Assets
(B) Credit receivable of the Bank can be converted into Bonds i.e., pass through certificates
(C) These certificates can be traded in the market
(D) All of the above
(E) None of the above

4. Which of the following is India’s first Credit Information Company?
A. CRISIL
B. CERSAI
C. SMERA
D. CIBIL

Share:

Saturday, October 1, 2016

BANKING QUIZ - 56 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 56 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. IndusInd Bank has tied up with which company to use its Cloud commerce solutions to transform customer engagements and enhance its cross-sell platforms?
A) IBM
B) Infosys
C) Wipro
D) TCS
E) Accenture

2. What is Call Money?
(a) Money borrowed for more than one day but up to 7 days
(b) Money borrowed for more than one day but up to 3 days
(c) Money borrowed or lent for a day or overnight
(d) Money borrowed for more than one day but up to 14 days
(e) None of the above

3. RBI instructed banks to convert No-frills account into –
(a) Savings Account
(b) Fixed-Deposit Account
(c) Current Account
(d) BSBDA Account
(e) None of the above

4. Which of the following cannot be endorsed?
(a) A bank draft
(b) A fixed deposit receipt
(c) A Promissory note 
(d) A usance bill of exchange
(e) A cheque

5. Cash Credit (CC) accounts have a certain limit of withdrawal, known as –
(a) No such limit is there
(b) Current Facility
(c) Credit Facility
(d) All of the above
(e) None of the above

Share:

BANKING QUIZ - 55 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 55 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. The early growth of merchant banking in the country is assigned to the ________?
FEMA
Securities Contracts Act
Foreign Exchange Regulation Act, 1973
Income-tax Act
None of the above

2. ___________ is calculated by taking fund’s total assets, securities, cash and any accrued earnings, deducting the liabilities and dividing the remainder by number of units outstanding.
Non Performing Assets Value
Asset Liability Management
Net Liquid Value
Net Asset Value

3. Which type of banking associated with transaction held directly between customers and there are no other transaction with another corporations and banks?
Retail Banking
Wholesale Banking
Merchant Banking
Shadow Banking

4.  The full form of RBS is?
Rating by System
Risk Based Supervision
Role Based Supervision
Rating Bank Security

5. Which among the following is the First Decentralized ledger currency?
LITECOIN
NAMECOIN
BITCOIN
PPCO
Share:

Saturday, September 17, 2016

BANKING QUIZ - 53 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 53 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Export Credit Packing Advance sanctioned to SSI exporters are covered under the credit guarantee scheme of ______?
(a) DICGC
(b) DRI
(c) ECGC
(d) GIC

2. Treasury bills are sold in India by?
(a) State Governments
(b) Reserve Bank of India
(c) Commercial Banks
(d) SEBI

3. As per the instructions given by the RBI, all banks are required to provide which of the following in all it's branches mandatorily?
(a) Service sector
(b) Special Counters for Senior Citizens
(c) Note Sorting Machines
(d) All of the above

4. Which of the following cannot be called as a Debt Instrument as referred in financial transactions?
(a) Stocks
(b) Bonds
(c) Certificate of Deposits
(d) Commercial Papers

5. What is the full form of ‘PPP’ in the context of Finance?
(a) Preferential Payment Plan
(b) Popular Private Project
(c) Partial Payment Project
(d) Public-Private Partnership

Share:

Friday, September 9, 2016

BANKING QUIZ - 54 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 54 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Liquidity ratio is fixed by the Reserve Bank of India under the powers conferred on it by?
(a) Banking Regulation Act, 1949
(b) Companies Act, 1956
(c) Reserve Bank of India Act, 1934
(d) Special Powers given by the Union Ministry of Finance
(e) None of the above

2. Net Interest Income means?
(a) Miscellaneous Income
(b) Interest earned on advances
(c) Interest generated from bank's assets less interest paid on liabilities
(d) All of the above
(e) None of the above

3. Which of the following is not a member of the World Bank Group?
(a) International Bank of Reconstruction and Development
(b) Bank of International Settlement
(c) International Development Association
(d) International Finance Corporation
(e) None of the above

4. Where are the headquarters of World Bank located?
a. New York
b. Washington D.C
c. Geneva
d. Sydney

5. A loan to pay for a home, business or other real estate over a period of time is a _______.
 a. Credit
b. Deposit 
c. Bankruptcy
d. Mortgage

Share:

Tuesday, September 6, 2016

BANKING QUIZ - 52 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM


BANKING QUIZ - 52 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Banks where a majority stake (above 50%) is held by a government are known as
 A. Nationalized Banks
B. Public Sector Banks
C. Government Banks
D. Commercial Banks

2. Which among the following does the RBI not decide?
A. Base Rate
B. CRR
C. Bank Rate 
D. SLR

3. Which among the following is at times mentioned as a kind of Direct Debit Facility?
A. RTGS
B. NEFT
C. ECS
D. None of the Above

4. What does FCCB stand for?
 A. France Currency Convertible Bond
B. Foreign Currency Convertible Bond
C. Freight Currency Convertible Bond
D. None of the Above

5. A sum of money paid regularly (typically annually) by a company to its shareholders out of its profits (or reserves) is called as?
 A. Dividend
B. Profit
C. Gratification
D. Bonus

Share:

Sunday, September 4, 2016

BANKING QUIZ - 51 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 51 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. _________ is the rate of interest which is levied on Long-Term loans and Advances taken by commercial banks from RBI.
A. Fixed Interest Rate
B. Fixed Deposit
C. Bank Rate
D. Rates Repo Rate

2. _________ is the amount a commercial bank needs to maintain in the form of cash, or gold or government approved securities (Bonds) before providing credit to its customers.
 A. CRR
B. SLR
C. Term Deposit Rate
D. Call Money

3.Those amounts due to vendors or suppliers that must be paid within one year is known as ___________?
A.  Accounts Payable
B. Creditor
C. Debtors
D. Current Assets

4. The _________ is the method countries use to monitor all international monetary transactions at a specific period of time.
 A. Import Export Balance
B. Balance of transaction
C. Balance of Payment
D. None of the Above

5.  _________ is a statement showing the assets and liabilities of a business at a certain date.
 A. Balance Sheet
B. Account Sheet
C. Accounts Receivable
D. Accounts Payable

Share:

BANKING QUIZ - 50 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 50 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. A combination of two or more securities into a single investment position for the purpose of reducing or eliminating risk is known as________________.
A. General Lien
B. Hypothecation
C. Indemnity
D. Hedge

2. The “non-callable deposits” scheme launched by which of the following banks?
A. Axis Bank
B.ICICI Bank
C. Federal Bank
D. HDFC Bank

3. NPCI has done partnership with which international organization for card acceptance and issuance in India?
A. Soft Bank
B. JCBI
C. American Express
D. None of the Above

4. Which term is used for maximum capital which the company can raise in its life time?
 A. Authorized Capital
 B. Registered Capital
 C. Nominal Capital
 D. All of them

5. Which among the following is NOT a pillar of Basel III?

A. Minimum capital standards
B. Supervisory review
C. Consolidation of assets
D. Market discipline

6. Which of the following is used to denote broad money?

A. M1
B. M3
C. M2
D. M4

7. Which among the following is a qualitative tool of monetary policy?
A. Credit rationing
B. Credit Ceiling
C. Bank Rate
D. Cash Reserve Ratio

8. What is the premium value of “Jeevan Jyoti Bima Yojana” and “Jeevan Suraksha Bima Yojana”?
A. 330
B. 335
C. 336
D. 330

9. Short-term assets, representing amounts due to a vendor or suppliers of goods or services that were sold on credit terms is known as ______?
A. Fixed Asset
B. Current Liabilities
C. Account Receivable
D. None of the Above

10. _________ is the rate at which banks can borrow overnight from RBI.
A. Term Deposit Rate
B. Call Money
C.  Market Rate
D. Marginal Standing Facility Rate


Answer key
1.D, 2.A, 3.B, 4.D, 5.C, 6.B, 7.A, 8.D, 9.C, 10.D,


Share:

Friday, September 2, 2016

BANKING QUIZ - 49 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 49 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Which bank launched host of digital banking solutions including green PIN and enhancement of its mobile app?
A. PNB
B. HDFC
C. SBI
D. ICICI

2. NIIF stands for
A. National Integration and Infrastructure Fund
B. National Investment and Infrastructure Fund
C. Net Investment and Information Fund
D. None of these

3. Which firm’s para-banking license scrapped by RBI?
A. Fino PayTech Limited
B. Bajaj Finance
C. Sahara India
D. None of these

4. Which bank has launched an electronic fund management system for direct and faster release of wages under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme?
A. State Bank of Hyderabad
B. OBC
C. SBI
D. State Bank of Travancore

5. Insta Account launched by _________
A. HDFC
B. ICICI
C. Axis
D. SBI

Share:

BANKING QUIZ - 48 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

 BANKING QUIZ - 48 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. A charge where there is neither the transfer of ownership nor the possession is called _______.
A. Pledge
B. Lien
C. Mortgage
D. Hypothecation
E. None of the Above

2. Name the bank which has launched “Rewardz Scheme” on it’s 60th anniversary?
A. Punjab National Bank
B. Bank of India
C. State Bank of India
D. Union Bank of India
E. Central Bank of India

3. It offers buyers credit and lines of credit to foreign governments and banks.
A. EXIM Bank
B. SBI
C. PNB
D. IDBI

4. The issuance of direction to housing finance institutions to ensure their growth on sound lines.
A. HDFC
B. ICICI
C. NHB
D. SBI

5. The rate of inflation increases when the purchasing power of money___________
A. Decreases
B. Increases
C. Stable
D. None of these

Share:

Thursday, September 1, 2016

BANKING QUIZ - 47 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 47 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. On which of the following types of cheques alterations are not allowed by RBI?
(a) Paper cheque
(b) Electronic cheque
(c) CTS cheque
(d) Cheque with account payee crossing

2. “Hot money” refers to?
(a) Capital which is frequently transferred between financial institutions in an attempt to maximize interest or capital  gain.
(b) Money earned through speculative transactions
(c) Money used to hoard scarce commodities
(d) Money earned through illegal transactions

3. Which of the following is/are correct about the “Operational Risk” as used in the field of banking?
A. Risk of loss due to natural calamities
B. Risk of loss due to inadequate or failed internal process
C. Loss occurred due to non-compliance of legal procedures
D. All of the Above
E. None of the Above

4. When a corporate entity wishes to raise money from the market it can do that by issuing
A. Commercial Papers
B. Kisan Vikas Patra
C. National Savings Certificate
D. Treasury Bills
E. None of the Above

5. Head quarters of National Council of Applied Economic Research (NCAER) is located in ______
A. Mumbai
B. Chennai
C. Hyderabad
D. New Delhi
E. None of the Above

6. Which of the following is the most active segment of the money market in India?
A. Call Money
B. Certificate of Deposit(CD)
C. Commercial Paper(CP)
D. All of the above
E. None of the Above

7. SEPA Stands for ______
A. Scottish Environment Protection Agency
B. Single Euro Payments Agency
C. Scottish Environment Protection Area
D. Single Euro Payments Area
E. None of the Above

8. Co-operative banks are regulated by the Reserve Bank of India under _________
A. Banking Regulation Act, 1949
B. Banking Laws (Application to Co-operative Societies) Act, 1965
C. Negotiable Instrument Act–1881
D. Both (A) and (B)
E. None of the Above

9. A negotiable instrument delivered to a person conditionally or for safe custody, but not for the purpose of negotiation is called _________.
A. Escrow
B. Protest
C. Noting
D. All of the Above
E. None of the Above

10.__________ is the process by which the ownership of the credit instrument is transferred from one person to another.
A. Assignment
B. Negotiation
C. Endorsement
D. All of the Above
E. None of the Above

ANSWER KEY

1.C,2.A,3.B,4.A,5.D,6.A,7.D,8.D,9.A,10.B,
Share: