Daily GK Updates & Daily News in India with free current affairs. You will get free Current affairs on Daily Basis and GK questions which will help you in Banking and SSC Exams. Daily News in India. Check this Current affair page on daily basis for the improvement of General awareness section. Free GK Quiz on Daily Basis.








Follow by Email For Daily Alerts

Saturday, March 18, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 17 & 18 MARCH

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 17 & 18 MARCH

1. INDIA AND OTHER SOUTH EAST ASIAN REGION SIGNED A WHO’S CALL FOR ACTION ON MARCH 16, 2017 TO END TUBERCULOSIS (TB) BY WHICH YEAR?
a) 2020
b) 2019
c) 2023
d) 2030

ANS - D
2. THE UNION CABINET APPROVED TO INCREASE THE DEARNESS ALLOWANCE/ DEARNESS RELIEF TO CENTRAL GOVERNMENT EMPLOYEES/PENSIONERS FROM 2% TO ______ %.
a) 5%
b) 4%
c) 6%
d) 3%

ANS - B
3. WHICH BANK HAS LAUNCHED INDIA’S FIRST DIGITAL LOAN AGAINST SECURITIES SERVICES?
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) Yes Bank

ANS - A
4. WHO HAS BEEN SWORN IN AS THE NEW CHIEF MINISTER OF PUNJAB?
a) Manpreet Singh Badal
b) Aruna Chaudhary
c) Amarinder Singh
d) Rana Gurjit Singh

ANS - C
5. WHICH COUNTRY SUCCESSFULLY TEST-FIRES A LAND-BASED ANTI-SHIP MISSILE TO STRENGTHEN ITS DEFENCE CAPABILITIES?
a) Russia
b) China
c) Iran
d) Pakistan

ANS - D
6.  WHAT IS THE INDIA’S RANK IN THE WORLD FOR THE NUMBER OF MPS IN PARLIAMENT, AS PER LATEST UN REPORT “WOMEN IN POLITICS 2017 MAP”?
a) 155th
b) 119th
c) 148th
d) 169th

ANS - C
7. THE 2017 G20 FINANCE MINISTERS AND CENTRAL BANK GOVERNORS MEETING HAVE BEEN STARTED IN WHICH COUNTRY?
a) Germany
b) India
c) Italy
d) France

ANS - A
8. FIRST AIRBUS TRAINING CENTRE IN ASIA TO BE SET UP IN WHICH STATE?
a) Chennai
b) Mumbai
c) Kolkata
d) New Delhi

ANS - D
9.  ESAF SMALL FINANCE BANK LAUNCHED IN WHICH CITY OF KERALA?
a) Kochi
b) Thrissur
c) Kollam
d) Kozhikode

ANS - B
10.  WHICH BANK HAS SIGNED AN MOU WITH THE REAL ESTATE DEVELOPERS’ BODY CREDAI FOR THE DEVELOPMENT OF THE REALTY SECTOR?
a) Bank of Baroda
b) ICICI Bank
c) State Bank of India
d) Reserve Bank of India

ANS - C


Share:

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 15 & 16 MARCH

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 15 & 16 MARCH

1. IN WHICH OF THE GIVEN STATES, GOVERNMENT HAS LAID THE FOUNDATION STONE OF BANANA RESEARCH CENTRE TO CATER TO THE NEEDS OF BANANA GROWERS?
a) Maharashtra
b) Tamil Nadu
c) Bihar
d) Madhya Pradesh

ANS - C
2. WHICH FINANCIAL INSTITUTION IS SET TO PROVIDE LOAN FOR THE UPCOMING REWA ULTRA MEGA SOLAR PROJECT IN MADHYA PRADESH?
a) International Monetary Fund
b) Asian Development Bank
c) Reserve Bank of India
d) World Bank

ANS - D
3. WHO HAS BEEN SWORN IN AS THE NEW CHIEF MINISTER OF GOA?
a) M. Venkaiah Naidu
b) Manohar Parrikar
c) Amit Shah
d) Laxmikant Parsekar

ANS - B
4. 51 YEAR OLD AMY KROUSE ROSENTHAL WHO DIED RECENTLY WAS A RENOWNED ____?
a) Journalist
b) Actor
c) Author
d) Singer

ANS - A
5. WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW CHIEF EXECUTIVE OFFICER OF RELIANCE COMMERCIAL FINANCE LTD?
a) Ashok Mishra
b) Devang Mody
c) Deepak Jain
d) Pawan Kumar

ANS - B
6.  WHAT IS THE TOTAL PROPOSED BUDGET ESTIMATE FOR 2017-18 PRESENTED BY THE ANDHRA PRADESH GOVERNMENT?
a) Rs. 2,90,155 crore
b) Rs, 1,25,110 crore
c) Rs. 2,15,890 crore
d) Rs 1,56,999 crore

ANS - D
7.  A NEW TRADE INFRASTRUCTURE FOR EXPORT SCHEME WAS LAUNCHED BY THE GOVERNMENT FOR DEVELOPING EXPORT LINKED INFRASTRUCTURE. WHAT IS THE TOTAL COST ALLOCATED FOR THE SCHEME?
a) Rs. 615 crore
b) Rs. 600 crore
c) Rs. 820 crore
d) Rs. 750 crore

ANS - B
8.  THE KRISHI UNNATI MELA 2017 HAS BEEN ORGANIZED IN WHICH CITY?
a) Shimla
b) Bhopal
c) New Delhi
d) Panaji

ANS - C
9.  THE 3 DAY INTERNATIONAL VISION ZERO CONFERENCE ON OCCUPATIONAL, SAFETY AND HEALTH HAS BEEN ORGANIZED IN WHICH CITY?
a) New Delhi
b) Kolkata
c) Mumbai
d) Karnataka

ANS - A
10.  WHAT IS THE THEME OF THE WORLD CONSUMER RIGHTS DAY 2017?
a) Our Money, Our Rights
b) Fix Our Phone Rights
c) Building a Digital World Consumers can Trust
d) Antibiotics Off the Menu

ANS - C


Share:

Friday, March 17, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 16TH MAR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 16TH MAR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. ANDHRA PRADESH PRESENTS AROUND 1.57 LAKH CR BUDGETS FOR 2017-18
i. The Andhra Pradesh Finance Minister Yanamala Ramakrishnudu presented Rs 1,56,999 cr budget for the financial year 2017-18 in the Legislative Assembly.The proposed budget for 2017-18 is about 15.70% more than the budget for 2016-17.
ii. The objective of the gender budget is to save women and girls from discrimination and neglect in matters of development, progress, security and human rights.
iii. Revenue expenditure: Rs 1.25 lakh cr, Capital expenditure: Rs 31,087 cr, State’s revenue deficit in 2017-18: Rs 416 cr.
iv. Fiscal deficit: Rs 23,054 cr. Under Vision 2029, the state is targeting a growth rate of 12% every year.

2. CENTRE LAUNCHES NEW SCHEME TIES FOR DEVELOPING EXPORT LINKED INFRASTRUCTURE
i. Nirmala Sitharaman, the Commerce and Industry Minister launched a new scheme named Trade Infrastructure for Export Scheme for developing export linked infrastructure and boost the competitiveness of India’s shipments.
ii. TIES aims to bridge the infrastructure gap in India to ensure smoother movement of export cargo and also ensure quality standards and certification measures to promote outbound shipment.
iii. The scheme will have a total budgetary allocation of Rs 600 cr for 3 years with an annual outlay of Rs 200 cr.

3. ANNUAL KRISHI UNNATI MELA BEGINS IN NEW DELHI
i. The 3-day annual Krishi Unnati Mela was inaugurated by Radha Mohan Singh, Union Agriculture Minister, at the Indian Agriculture Research Institute in Pusa, New Delhi.
ii. Its aim is to provide information on new farm schemes and technologies and other welfare scheme that will help to double the farmer’s incomes by 2022.
iii. The 3 day fair has been organized by the Indian Agricultural Research Annual Krishi Unnati Mela 2017 Institute jointly with the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
iv. As a part of the event, the Minister also gave away Pandit Deen Dayal Upadhyay Rashtriya Krishi Vigyan Protsahan Puraskar 2016 to recognise contribution of Krishi Vigyan Kendras.

4. MEGHALAYA CHIEF MINISTER MUKUL SANGMA PRESENTS RS 1236 CRORE DEFICIT BUDGET
i. The CM of Meghalaya, Mukul Sangma, who also holds charge of Finance department, presented Rs 1236 cr deficit budget for the financial year 2017-18 in the state assembly with focus on development expenditure.
ii. In order to synchronize with the budgetary framework of the Union Government, the Meghalaya CM also announced the merger of the plan and non-plan expenditure and has increased the tax slabs for transportation to raise additional revenue.
iii. Fiscal deficit is pegged at Rs 1236 cr which is around 3.8 % of the GSDP.
iv. Rural Development: Rs 1731.57 cr, Road and Bridges: Rs 712.8 cr, Education: Rs 909.94 cr,  Health and Family Welfare: Rs 420.93 cr.

Share:

DAILY CURRENT AFFAIRS: 15TH MAR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 15TH MAR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN
             
1. FOOTWEAR DESIGN AND DEVELOPMENT INSTITUTE BILL, 2017 INTRODUCED IN LOK SABHA
i. The Commerce & Industry Minister Nirmala Sitharaman introduced the Footwear Design and Development Institute Bill, 2017 in the Lok Sabha in order to declare the FDDI as an Institution of National Importance.
ii. Its objective is to enable FDDI emerge as Centre of Excellence to meet with the international standards and address the shortage of trained human resource in the sector.
iii. The Bill seeks to facilitate and promote teaching, training and research in all disciplines relating to design and development of Footwear and leather products.
iv. The institute shall consist of a governing council where chairperson shall be an academician, scientist or industrialist from the leather sector to be nominated by the central government.
iv. The central government shall have the power to remove the chairperson or other members or reconstitute the governing council if it considers it appropriate to do so.
v. It will also develop an international centre for creation and transmission of information, with a focus on educational, professional and industrial commitments.

2. GOVERNMENT ESTABLISHES BANANA RESEARCH CENTRE IN VAISHALI DISTRICT OF BIHAR
i. Shri Radha Mohan Singh, The Union Agriculture and Farmer’s Welfare Minister laid the foundation stone of the Banana Research Centre at Gorole, Vaishali, Bihar Centre to fulfill the aspirations of the local banana growers.
ii. The new centre will work to find reasons behind less production in banana, enhancement in acreage for cultivation, suitable utilization of the various parts of the plants, different products, marketing and value addition.
iii. The new research centre at Vaishali will let the research work to get more momentum to bring a new era of banana cultivation in Bihar and surrounding states
iv. India is the largest producer of banana in the world. Among the states, Maharashtra is the largest producer followed by Tamil Nadu.

3. RBI LIKELY TO OPEN UPI PLATFORM FOR DIGITAL WALLETS SOON
i. The Reserve Bank of India is set to open up the Unified Payment Interface platform for digital wallets firms as part of the government’s digitization campaign.
ii. Presently, the digital wallets can access the UPI network through partner banks to facilitate bank-to-bank money transfers.
iii. The initiative will enable the digital wallets such as Paytm and MobiKwik to become inter-operable and also help them to expand their business model.
iv. RBI is expected to issue guidelines shortly on inte`roperability and ‘know your customer’ norms for digital wallet companies as well as the interchange fees to be levied between the wallets to access the UPI framework.

Share:

DAILY CURRENT AFFAIRS: 14TH MAR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 14TH MAR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. TELANGANA FINANCE MINISTER PRESENTS REVENUE SURPLUS BUDGET ESTIMATE 2017-18
i. The Telangana State Finance Minister Etala Rajender presented the budget estimate of Rs. 1,49,646-cr for 2017-18 in the state assembly.
ii. The Rs 4,471.30 cr revenue surplus budget mainly focuses on the development and welfare measures.
iii. The 2017-18 budget is Rs 15 lakh cr more when compared to Rs 130 lakh cr in the 2016-17 Budget.
iv. The Gross State Domestic Product growth at constant prices in 2016-17 is likely to be 10.1% as against expected national GDP growth of 7.1%.
v. Committed expenditure in 2017-18 has been pegged at Rs 61,607.20 cr while the Revenue Expenditure at Rs 50,954.61 cr.

2. RBI REMOVES LIMIT ON CASH WITHDRAWAL FROM SAVINGS BANKS ACCOUNTS
i. In order to comply with the pace of demonetization, the Reserve Bank of India has decided to remove the restrictions on cash withdrawals from Saving Bank accounts (including accounts opened under PMJDY) in a 2 step process.
ii. Effective from February 20, 2017, the limits on cash withdrawals from the Savings Bank accounts was enhanced to Rs. 50,000 per week from the current limit of Rs. 24,000 per week.
iii. Effective from March 13, 2017, there will be no limits on cash withdrawals from Savings Bank accounts.
iv. On January 30, the RBI had ended all curbs on withdrawals from Current Accounts, Cash Credit Accounts and Overdraft Accounts.

3. HSBC APPOINTS MARK TUCKER AS ITS NEW CHAIRMAN
i. Europe’s biggest bank HSBC Holdings Plc. has appointed Mark Tucker as its Chairman.
ii. AIA Group Ltd Chief Executive, Mark Tucker  will take over on October 1, succeeding Douglas Flint who has been in the role since 2010.
iii. Mr Tucker has been chief executive of AIA for 7 years. Prior to this, he was the chief executive of insurance giant Prudential, AIA Group Ltd.

4. FINANCE MINISTER ARUN JAITLEY ASSUMES ADDITIONAL CHARGE OF DEFENCE
i. The Union Finance minister Arun Jaitley was given the additional charge of the Defence Ministry after Manohar Parrikar resigned to take on the new role of Goa Chief Minister.
ii. Upon the advice of PM Narendra Modi, the President Pranab Mukherjee directed that Arun Jaitely shall be assigned the charge of the ministry of defence, in addition to his existing portfolios.
iii. This is the 2nd time that Jaitley is holding the additional portfolio of Defence Ministry during the present NDA government.

Share:

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 13 & 14 MARCH

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 13 & 14 MARCH

1. UNDER THE ADARSH GRAM YOJANA LAUNCHED BY ARUNACHAL PRADESH, HOW MANY VILLAGES WILL BE TRANSFORMED INTO MODEL VILLAGES DURING 2017-18?
a) 120
b) 123
c) 125
d) 122

ANS - B
2. WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW CHIEF JUSTICE OF THE CHHATTISGARH HIGH COURT?
a) Hemant Gupta
b) Rajendra Menon
c) Pradip Kumar Mohanty
d) Thottathil Radhakrishnan

ANS - D
3. WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW CHAIRMAN OF THE CENTRAL WATER COMMISSION?
a) S.C. Mudgerikar
b) Ashwin K Mehta
c) Narendra Kumar
d) Harpreet Singh

ANS - C
4. WHAT IS THE NAME OF THE WHOLLY OWNED SUBSIDIARY INCORPORATED BY THE STATE BANK OF INDIA TO MANAGE ITS PREMISES AND ESTATE RELATED MATTERS?
a) SBI Infra Management Solutions Pvt. Ltd
b) SBI IT Infrastructure Management Services
c) SBI ESM Technologies Pvt Ltd
d) Macquarie SBI Infrastructure Management Pvt. Ltd.

ANS - A
5. WHO HAS BEEN APPOINTED TO BE THE NEW CHIEF JUSTICE OF JHARKHAND HIGH COURT?
a) Navaniti Prasad Singh
b) Pradip Kumar Mohanty
c) Rajendra Menon
d) Hemant Gupta

ANS - B
6.  THE TELANGANA GOVERNMENT PRESENTED RS ____ CR BUDGET ESTIMATE FOR THE YEAR 2017-18.
a) Rs. 1,49,646 cr
b) Rs. 120,395 cr
c) Rs. 170,521 cr
d) Rs. 1,50,250 cr

ANS - A
7.  THE RESERVE BANK OF INDIA HAS DECIDED TO LIFT ALL THE RESTRICTIONS ON CASH WITHDRAWAL LIMIT FROM SAVINGS BANK ACCOUNTS WITH EFFECT FROM WHICH DATE?
a) March 15, 2017
b) March 31, 2017
c) March 20, 2017
d) March 13, 2017

ANS - D
8.  WHO IS THE WINNER OF THE 2017 HERO INDIAN GOLF OPEN TOURNAMENT?
a) Arjun Atwal
b) Gaganjeet Bhullar
c) SSP Chawrasia
d) Anirban Lahiri

ANS - C
9.  WHO HAS BEEN NAMED TO BE THE NEXT CHAIRMAN OF THE HSBC HOLDINGS PLC?
a) Mark Tucker
b) Stuart Gulliver
c) D.Victor Bernard
d) Douglas Flint

ANS - A
10.  WHICH UNION CABINET MINISTER HAS BEEN GIVEN THE ADDITIONAL CHARGE OF THE DEFENCE MINISTRY BY PRESIDENT PRANAB MUKHERJEE?
a) Nitin Jairam Gadkari
b) Arun Jaitley
c) M. Venkaiah Naidu
d) Raj Nath Singh

ANS - B



Share:

Thursday, March 16, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 11 & 12 MARCH

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 11 & 12 MARCH

1. THE AMMAVIN ARAN MOBILE APP HAS BEEN LAUNCHED BY AIADMK TO SERVE WHICH PURPOSE?
a) Digital Empowerment
b) Cancer Treatment
c) Mid-Day Meal Service
d) Women’s Safety

ANS - D
2. WHO HAS BEEN ELECTED AS THE 76TH MAYOR OF MUMBAI?
a) Vithal Lokhare
b) Hemangi Waralikar
c) Vishwanath Mahadeshwar
d) Snehal Ambekar

ANS - C
3. WHAT WAS THE THEME OF THE 46TH NATIONAL SAFETY WEEK?
a) Build a Safety Culture
b) Working Together to Ensure Safe and Healthy Workplace
c) Strengthen Safety Movement to Achieve Zero Harm
d) Keep Each Other Safe

ANS - D
4. M CHANDRAKASU WHO DIED AT THE AGE OF 67 WAS FORMER UNION MINISTER OF WHICH STATE/UNION TERRITORY?
a) Puducherry
b) Goa
c) Assam
d) Andaman & Nicobar Island

ANS - A
5. WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE GLOBAL CHAIRMAN OF KPMG INTERNATIONAL?
a) Nicola Quayle
b) William B Thomas
c) Maggie Brereton
d) David Matthews

ANS - B
6.  THE NATIONAL ARCHIVES OF INDIA CELEBRATED ITS ______ FOUNDATION DAY ON MARCH 11, 2017 IN NEW DELHI.
a) 125
b) 130
c) 127
d) 111

ANS - C
7.  THE ARUNACHAL PRADESH FINANCE MINISTER PRESENTED RS. _____ CR DEFICIT BUDGET ESTIMATE FOR THE FISCAL 2017-18.
a) Rs. 210 crore
b) Rs. 320 crore
c) Rs. 275 crore
d) Rs. 285 crore

ANS - D
8.  THE BHARTIYA JANTA PARTY WON THE 2017 ASSEMBLY ELECTION WITH MAJORITY WIN IN WHICH STATES?
a) Uttarakhand & Goa
b) Uttar Pradesh & Uttarakhand
c) Punjab & Uttar Pradesh
d) Uttar Pradesh & Manipur

ANS - B
9.  INDIA’S LARGEST FLOATING SOLAR PHOTOVOLTAIC PLANT HAS BEEN INSTALLED IN WHICH STATE?
a) Kerala
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Tamil Nadu

ANS - A
10.  WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW DEPUTY GOVERNOR OF THE RESERVE BANK OF INDIA TO TAKE CHARGE ON OR AFTER APRIL 3?
a) Neeraj Nigam
b) B M Mishra
c) Sadhna Verma
d) B P Kanungo

ANS - D



Share:

DAILY GK

DAILY GK
DAILY CURRENT AFFAIRS