Choose Your Language

Wednesday, February 17, 2016

Indian History Quiz-1 For SSC CGL Examination 2016

1. Who started the Persian Festival ‘Navroz’ in India:
a. Muhammad Gauri
b. Balban                              
c. Razia Sultana                    
d. Malik Riruz

2. The Tughlaq dynasty was founded by which of the following ruler:
a. Firoz Shah Tughlaq         
b. Mohammed bin Tuglaq  
c. Ghiyasuddin Tughlaq                  
d. Vahlol Lodhi

3. The First Arab Invasion in India was led by:
a. Muhammad-bin-Qasim    
b. Muhammad Gauri                       
c. Mahmud Ghazni               
d. Aram Shah

4. In the battle of Chandwar Muhammad Gauri defeated which of the following Rajput Ruler of India:
a. Samshudin-Shah  
b. Prithivraj Chauhan                      
c. Jaichand                            
d. Rahul Rai Verman

5. Who was the first Muslim Ruler of Kashmir?
a. Shahbuddin                      
b. Shamshuddin Shah                     
c. Malik Kafur                                   
d. Akbar
6. When was the first battle of Tarain was fought:
a. 1296 A.D               
b. 1191 A.D                          
c. 1027 AD                            
d. 1174 A.D

7. The famous ‘Dilwara Temple’ at Mount Abu was built by which of the following ruler:
a. Surya verman                  
b. Siddharaja Solanki                      
c. Vikram Dev                                   
d. Ashoka II

8.Geet Gobind’ is written by which of the following writer:
a. Soma Deva                       
b. Kalhana                            
c. Jaya Deva                          
d. Kaviraj

9. The Slave Dynasty was founded by:
a. Qutbuddin Aibak  
b. Razia Sultana                   
c. Abul Fazal                         
d. Bairam Khan

10. The first rupee ‘Rupiya’ was released by which ruler of Sur Dynasty:
a. Nader Shah                      
b. Imam Shah                                   
c.  Sher Shah Suri                
d. Akbar

1.B, 2.C, 3.A, 4.C, 5.B, 6.B, 7.B, 8.C, 9.A, 10.C,

Share this

0 Comment to "Indian History Quiz-1 For SSC CGL Examination 2016"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ;