Choose Your Language

Thursday, February 18, 2016

Indian History Quiz-3 For SSC CGL Examination 2016

1. The Mansabdari System was borrowed from:
a. Afghanistan                      
b. Turkey                              
c. Mongolia               
d. Persia

2. Who was the first Indian ruler to organize haj pilgrimage at the expense of the state:
a. Alauddin Khilji                 
b. Feroz Tughlaq                 
c. Akbar                    
d. Aurangzeb

3. Who among the following witnessed the reigns of eight Delhi Sultans:
a. Ziauddin Barani               
b. Shams-i- Siraj                   
c. Amir Khusrau                   
d. Iban- Batuta

4. Who among the following was the Sultan at Delhi when the Vijaynagar empire was founded:
a. Firoz Tughlaq                   
b. Sikandar Lodhi                
c. Muhammad- Bin- Tughlaq          
d. Ghiyasuddin Tughlaq

5. Who among the following was called ‘Hazar Dinari’ during the regime of Alauddin Khilji ruler of the Delhi Sultanate:
a. Khaleel Saiyeed    
b. Malik Kamil                                  
c. Malik Mohammed            
d. Malik Kafur

6. Which among the following ruler of the Chola Empire conquered the Maldives:
a. Raja Raja Chola I  
b. Rajendra Chola                
c. Kubthunga Chola I                       
d. Vikrama Chola

7. Who among the following was named as ‘Zinda Pir’ or ‘Living Saint’ in Mughal India:
a. Humayun              
b. Akbar                                
c. Aurangzeb                        
d. Jahangir

8. Who among the following built the ‘Ala Darwaza’:
a. Akbar                              
b. Jahangir                            
c. Allauddin Khilji                 
d. Humayun

9. Who among the following was the contemporary leader of Chengiz Khan:
a. Chengiz Khan                   
b. Akbar                                
c. Iltutmish                            
d. Alamgir

10. Who among the following was the founder of Bijapur state:
a. Yusuf Adil Shah                
b. Murad II                           
c. Mehmood II                                  
d. Ibrahim Zubayri

1.C, 2.C, 3.C, 4.C, 5.D, 6.A, 7.C, 8.C, 9.C, 10.A,

Share this

0 Comment to "Indian History Quiz-3 For SSC CGL Examination 2016"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ;