Choose Your Language

Friday, February 19, 2016

Indian History Quiz-4 For SSC CGL Examination 2016

1. Who was the Mughal Emperor who introduced the military strategy called ‘Tulughama’:
a. Aram Shah                    
b. Akbar                              
c. Humayun                                  
d. Babar
2.Who was the leader of Rajputs fought with Babar in Kanwa war:
a. Amar Singh                   
b. Rana Sangram Singh             
c. Udai Singh                                 
d. Hamvira Deva
3. Who among the following was the incharge of Foreign affairs in the Sher Shah Government:
a. Diwan-i-Kohi               
b. Diwan-i-Wazir            
c. Diwan-i-Rasalat                      
d. Diwan-i-Bandagan
4. Who wrote Humayun-Nama:
a. Abul Fazal                     
b. Amir Khusru                           
c. Gulbadan Begum                    
d. Barni
5. Babar Wrote ‘Turjke-i-Babri’ in which of the following languages:
a. Persian                           
b. Turky                             
c. Urdu                                            
d. Arabic
6. Who looked after the Judicial and civil matters of the Parganas :
a. Shiqdar and Choudari
b. Patwari and Amin                 
c. Dhiqdar and Amin                 
d. Choudari and Patwari
7. Which of the following highways were built by Sher Shah:
a. Sonar Gaon                                                       
b. Agara to Mandu                      
c.   Agora to Jodhpur and Lahore to Multan                     
d. All of above
8. Who among the following introduced the Silver rupee:
a. Akbar                              
b. Babar                              
c. Sher Shah Suri             
d. Humayun
9. What was the original name of Jahangir:
a. Kurram                          
b. Khusru                           
c. Salim                                           
d. Akbar II
10. Who abolished ‘Tuladan’ and ‘Jhoraka’ Darshan:
a. Babar                              
b. Akbar                              
c. Aurangzeb                                
d. Sher Shah

1.D, 2.B, 3.C, 4.C, 5.B, 6.C, 7.C, 8.C, 9.C, 10.C,

Share this

0 Comment to "Indian History Quiz-4 For SSC CGL Examination 2016"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ;