Choose Your Language

Thursday, May 26, 2016

BANKING QUIZ- 13 FOR SBI CLERK & PO

BANKING QUIZ- 13 FOR SBI CLERK & PO

1. Reserves which can act as a liquidity buffer for commercial banks during crisis times are– 

(A) CAR
(B) CRR
(C) CAR and CRR
(D) CRR and SLR
(E) SLR

2. For repayment of loan availed from Banks NBFC we come across a term known as EMI What does it stand for? 

(A) Equated Money Index
(B) Easy Money Installment
(C) Equal Monthly Installment
(D) Equated Monthly Installment
(E) Equal Minimum Installment

3. CASA deposits are___________

(A) Special schemes of banks
(B) Term deposits
(C) Hybrid deposits
(D) Recurring deposits
(E) Demand deposits

4. What is the meaning of NAV in financial term?

(A) Net Annual Value
(B) Net Asset Value
(C) Net Actual Value
(D) Non Asset Value
(E) Net Average Value

5. If Reserve Bank of India reduces the Bank Rate by 1%, what will be its impact? 

(A) Less liquidity in the market
(B) No change in the liquidity in the market
(C) More liquidity in the market
(D) Mobilization of more deposits by commercial-banks
(E) None of these

6. Whose signature is found on a 50 rupee currency note in India?

(A) President of India
(B)  Prime Minister of India
(C) Finance Minister
(D) Governor, RBI
 (E) Secretary, Ministry of Finance





7. Almost all banks in our country have introduced facility for granting crop loans to farmers.

(A) Term Loans
(B) Reverse Mortgage
(C) Bank Guarantee
(D) Foreign Exchange
(E) Kisan Credit Cards

8. What is the full form of ‘ECB’ ?
 
(A) External Commercial Borrowing
(B) European Credit Borrowing
(C) External Credit For Business
(D) Essential Commercial Banking
 (E) None of these

9. “The termination of an insurance policy due to non­payment of premium” is technically called as?

A. Death
B. Forfeiture
C. Lapse
D. Seize
E .None of these

10. AMFI stands for _____________

A) Association of Mutual Finance in India
 B) Authority of Mutual Funds in India
C) Amalgamation of Mutual Funds in India
D) Association of Mutual Funds in India
E) None of these


ANSWER
1.D, 2.D, 3.B, 4.B, 5.C, 6.D, 7.E, 8.A, 9.C, 10.D,

Share this

0 Comment to "BANKING QUIZ- 13 FOR SBI CLERK & PO"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN