Choose Your Language

Monday, May 16, 2016

BANKING QUIZ -4 FOR SBI CLERK & PO

BANKING  QUIZ -4  FOR  SBI  CLERK  &  PO
1.Gross domestic capital formation is defined as
A. flow of expenditure devoted to increased or maintaining of the capital stock
B. expenditure incurred on physical assets only
C. production exceeding demand
D. net addition to stock after depreciation

2.What is full form of SLR in banking term:

A. Statutory liquidity rate
B. Statutory liquidity ratio
C. Statutory liquid rate
D. Stagnent liquidity ratio
           
3.Deficit financing means that the government borrows money from the:
A.RBI
B. local bodies
C .big businessmen
D .IMF

4.The banks are required to maintain a certain ratio between their cash in the hand and totals assets. This is called

A. Statutory Bank Ratio (SBR)
B. Statutory Liquid Ratio (SLR)
C .Central Bank Reserve (CBR)
D .Central Liquid Reserve (CLR)

5.In India, inflation measured by the

A .Wholesale Price Index number
B. Consumers Price Index for urban non-manual workers
C. Consumers Price Index for agricultural workers
D. National Income Deflation
                       
6.In India, which one among the following formulates the fiscal policy?

A. Planning Commission
B. Ministry of Finance
C. Finance Commission
D. The Reserve Bank of India
           
7.Devaluation of currency leads to

A. fall in domestic prices
B. i ncrease in domestic prices
C. no impact on domestic prices
D. erratic fluctuations in domestic prices

8.When State Bank of India was established ?

A. 1st April 1935
B. 1st July1935
C. 1st July 1965
D. 1st July 1955

9. "CRAR" stands for?

(A) Currency to risk weighted assets ratio          
(B) Capital to risk weighted assets ratio              
(C) Capital to risk weighted accurate ratio          
(D) Capital to rest weighted assets ratio  
(E)None is correct

10. What does CRISIL stand for?

(A) Credit Rating and Industrial Services of India Limited
(B) Cash Rating and Industrial Services of India Limited
(C) Credit Rating and Investment Services of India Limited
(D) Currency Rating and Investment Services of India Limited
(E) Cash Rating and Investment Services of India Limited



ANSWER   KEY

  1.  D
  2.  B
  3.  A
  4.  B
  5.  A
  6.  B
  7.  B
  8.  D
  9.  B

 10.  C

Share this

0 Comment to "BANKING QUIZ -4 FOR SBI CLERK & PO"

Post a Comment

Popular Posts