Choose Your Language

Tuesday, May 17, 2016

BANKING QUIZ - 5 FOR SBI CLERK & PO

BANKING  QUIZ - 5  FOR  SBI  CLERK  &  PO

1. Demand deposits mean _____?
(a) Short Deposits
(b) Current deposits 
(c) Fixed deposits  
(d) Deposits with drawable on demand by the depositor
(e) None of the above 

2. Demand draft is a
(a)  Negotiable instrument
(b) Not transferable instrument
(c) Not negotiable instrument
(d) Quasi-negotiable instrument
(e) None of the above
3. When it comes to the following term namely- IPO, what do you mean by “P”?
a) Provisions
b) Private
c) Public
d) Prudent
e) Pension

4.  What do you mean by money laundering?
a) Washing the currency notes in a good laundery
b) Keeping the money in currency
c) Converting money obtained through illegal sources into legal money
d) Sending excess cash to the other branch
e) None of the above


5. Full  form of “HNI”?
 (a) Highly Networth Individual
(b) High Negative Individual
(c) High Networked Individual 
(d) High Nuisance Individual
(e) None of the Above

6. Bill of Exchange, Promissory Notes and Cheques are defined as
(a) Stamped Instruments
(b) Trust Receipts
(c) Documents of Title to goods
(d) None of the above
(e) Negotiable Instruments

7. The one-rupee note bears the signature of ____________.
(a) Finance Secretary
(b) Deputy Governor
(c) RBI Governor
(c) Finance Minister
(e) None of these


8. RTGS stands for
(a) Real time Gross system
(b) Real type General scheme
(c) Real Type gross settlement system
(d) Real Time Gross Settlement 
(e) None of these

9. Which among the following does the RBI not decide?
(a) CAR
(b) CRR
(c) Bank Rate
(d) Base Rate
(e) None of these

10. Which among the following is an instrument of monetary policy used by the RBI?
(a) CRR
(b) PLR
(c) Base Rate
(d) BPLR
(e) None of these


ANSWER
1.D,2.A,3.C,4.C,5.A,6.E,7.A,8.D,9.D,10.D,

Share this

0 Comment to "BANKING QUIZ - 5 FOR SBI CLERK & PO"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN