Choose Your Language

Wednesday, May 18, 2016

BANKING QUIZ-6 FOR SBI CLERK & PO Exam 2016

BANKING  QUIZ - 6  FOR  SBI  CLERK  &  PO

1. DAX is the stock exchange of _______?
(a) USA
(b) Japan
(c) Germany
(d) Maxico
(e) None of the Above

2. Increase in deposit rate results in ________?
(a) Increase in savings
(b) Lower investments
(c) Increase in bank branches
(d) Lower savings
(e) None of the Above

3. Rise in inflation rate leads to decline in ______?
(a) Interest rate
(b) Raise in the deposits in the banks
(c) Raise  in Gross  domestic  product
(d) Raise the credit growth by banks
(e) Decrease the real interest rate

4. The different names of Reserve Bank of India are_______?
(a) Central bank
(b) Banker’s bank
(c) Lender of the last resort
(d) Apex bank
(e) All of the above

5. When a cheque is drawn on a bank, the bank is called the _______?
(a) Drawer
(b) payee
(c) Drawee
(d) Endorsee
(e) None of the above

6. The phenomenon of a continuous decrease in prices of goods and services in the economy is, known as _______?
(a) Inflation
(b) Market crash
(c) Stagflation
(d) Deflation
(e) None of the Above


7. Cheque truncation means:
a) Tearing a cheque into two or more pieces
b) using the electronic image of a cheque
c) sending the photostat copy of a cheque in collection
d) keeping the Photostat copy of a cheque with collecting bank before sending the original cheque to the     drawee branch
e) none of the above

8. The stock exchange pertaining to BSE is sensex  and in the case of Tokyo in Japan
a) Simix;
b) Nikkei;
c) Mibtel;
d) Bovasta;
e) none of the above

9.  What do you mean by the term called as “DRT”, when it comes to recovery of bank dues?
a) Debt recovery tariff
b) Debtor recovery tribunal
c) Debt reminder tribunal
d) Debt Recovery Tribunal 
e) Delhi Road transport

10. Which of the following has introduced “Banking Ombudsman” in our country?
a) Central  government of India
b) Indian Bank’s association
c) National Institute of Bank Management
d) Indian Institute of Banking and Finance
e) Reserve Bank  of India

11. In the term “CIBIL’, what do you mean by “B”?
a)  Bureau
b) Bank
c) Borrowe
d) Bench
e) Branch


ANSWER
1.C, 2.A, 3.E, 4.E, 5.C, 6.D, 7.B, 8.B, 9.D, 10.E, 11.A,


Share this

0 Comment to "BANKING QUIZ-6 FOR SBI CLERK & PO Exam 2016"

Post a Comment

Popular Posts