Choose Your Language

Thursday, May 19, 2016

BANKING QUIZ - 7 FOR SBI CLERK & PO

BANKING  QUIZ - 7  FOR  SBI  CLERK  &  PO

1. Bank rate policy, open market operations, variable reserve requirements and statutory liquidity requirements as measures of credit control are classified as:
 (a) Weighted average methods
(b) Qualitative methods
(c) Quantitative methods
(d) None of the above
(e) both (a) and (b)

2. Which is the authority in India for effecting changes in the cash reserve ratio and statutory liquidity ratio?
 (a)  RBI
(b) Government of India  
(c)  Indian banks Association
(d) CRR and SLR association
(e) None of the above

3. Bank rate means________?
 (a) The rate of interest charged by the bank on advances 
(b) The standard rate at which the RBI is prepared to buy or to rediscount eligible bills of exchange or other commercial papers of commercial banks  
(c) The rate of interest paid by banks on the deposits
(d) None of the above    
(e) All of the above

4. Which of the following is the percentage of total deposits of a bank which it has to keep with itself in the form of liquid assets?
 (a) Cash Ratio
(b) Cash Reserve Ratio (CRR)
(c) Statutory Reserve Ratio           
(d) Statutory Liquidity Ratio (SLR)   
(e) None of these

5. Which of the following organizations is the Mutual Fund Market regulator?
 (a) AMFI
(b) CIBIL
(c) SEBI
(d) CRISIL
(e) RBI

6. Insurance business in India is regulated by________?
 (a) Life Insurance Corporation of India
(b) Reserve Bank of India
(c) Insurance Companies Act
(d) SEBI
(e) Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA)

7. Full form of “ECB” in financial terms?
 (a) Essential Commercial Borrowings 
(b) Essential Credit & Borrowings
(c) External Credit & Business
(d) External Commercial Borrowings
(e) None of the above

8. Banking is defined under which act?
 (a) Negotiable Instrument Act, 1881
(b) Banking Regulation Act, 1949
(c) Reserve Bank of India Act, 1935
(d) nowhere, it is defined
(e) Both 1 and 2

9. Savings bank accounts are generally opened by________?
 (a) firms
(b) individuals
(c) association of persons
(d) companies
(e) none of these

10. Which of the following rates decided by the RBI is called “Policy Rate”?
 (a) Bank Rate
(b) Cash Reserve Ratio
(c) Lending Rate
(d) Deposit Rate
(e) None of the above

11. The Head Office of which of the following banks is in Mumbai?
 (a) Punjab National Bank
(b) Bank of Maharashtra
(c) UCO Bank
(d) State Bank of India
(e) None of the above

12. Which of the following is NOT a type of cheque issued by an individual?
 (a) Bearer cheque
(b) Order cheque
(c) Savings cheque
(d )Crossed cheque
(e) None of the above

13. “Sensitive Index” of Bombay Stock Exchange is called ______
 (a) Forex
(b)NIFTY
(c) Sensex
(d) LIBOR
(e) None of the above

14. Full Form of “FRBM” in financial context?
 (a) Financial Responsibility and Business management
(b) Fiscal Responsibility and Business management
(c) Financial Responsibility and Budget Management
(d) Formal Responsibility and Business Management
(e) Fiscal Responsibility and Budget Management
ANSWER
1.C, 2.A, 3.B, 4.D, 5.C, 6.E, 7.D, 8.B, 9.B, 10.A, 11.D, 12.C, 13.C,14.E,


Share this

0 Comment to "BANKING QUIZ - 7 FOR SBI CLERK & PO"

Post a Comment

Popular Posts