Choose Your Language

Thursday, May 19, 2016

REASONING QUIZ - 28 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ - 28 FOR SBI CLERK & PO

Directions (Q. 1-5): In each question below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts:
1. Statements:
All flowers are Sunflower.
No rose is a lily.
Some lily are Beautiful.
Conclusions:
I.    All Sunflower being flowers is a possibility.
II.  All Beautiful being lily is a possibility.
III. Some lily are not Sunflower.
a. Only I and III follow
b. All, I, and II follow
c. Only III follows
d. All follows
e. None of these

2.Statements:
All Mango are branches.
Some branches are Leaf.
No fruit is a Mango.
Conclusions:
I.   Some branches are not fruits.
II.  Some Leaf are branches.
III. Some Leaf being Mango is a possibility
a. Only I and II follow
b .Only III follows
c. Only II follows
d. Only II and III follow
e .All follow

3. Statements:
No fan is a WATER
No WATER is a Tank.
All pipes are Tanks.
Conclusions:
I.  No fan is a Tank.
II. No WATER is a light.
III.No Tank is a WATER.

a. Only I and II follow
b. Only II follows
c. Only II and III follow
d. Only III follow
e. None of these

4.Statements:
Some rat are cat.
All cat are jerry.
Some comedy are rat.
Conclusions:
I.   Some comedy are cat.
II.  Some jerry are cat.
III. At least some comedy are jerry.

a. Only II follow
b. Only II and III follow
c. Only III follow
d. All follow
e. None of these
5. Statements:
All red are white
All white are pink
No green is pink
conclusions:
I.   All pink being red is a possibility
II.  some white are pink
III. NO red is green
a. only III follow
b. only II and III
c .only I,II and III
d .I and II
e. none of these

Directions (Q. 6-10). In a certain code language some word are written in coded form which are given below:

‘What Were You Thinking’ is written as ‘ta ba la na’
‘Now Stop Thinking Read’ is written as ‘Pa ba ch da’
‘Write Stop listen speak’ is written as ‘yo ma Pa ta’
‘What listen Read speak’ is written as ‘ch yo la ma’

6. What is the code for ‘Read’?
a. ch
b. da
c. pa
d. yo
e. None of these
7.What is the code for ‘thinking’?
a. yo
b. la
c. ma
d. ba
e. ta
8. What is the code for ‘Stop’?
a. ba
b. ch
c. da
d. pa
e. na
9. What is the code for  ‘Now’ ?
a. yo
b. ma
c. la
d. da
e. ch
10. What is the code for ‘What’  ?
a. da
b. ba
c.la
d. ta
e. ch

ANSWER
1.D, 2.E, 3.C, 4.A, 5.C, 6.A, 7.D, 8.D, 9.D, 10.C,


Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ - 28 FOR SBI CLERK & PO"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN