Choose Your Language

Monday, May 23, 2016

REASONING QUIZ – 31 FOR SBI CLERK & PO EXAM 2016

REASONING QUIZ – 31 FOR SBI CLERK & PO

Direction(1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
In each of the following questions, three statements are given followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

1     Statements:
Some pearls are stones.
Some stones are diamonds.
No diamond is a gem.

Conclusions:
 I  Some gems are not pearls is a possibility.
II Some gems are not  diamonds.
III  No diamond is a pearl is definitely follow.
IV  No gem is a pearl.

A. Only I , II  and IV follow
B. Only III and IV follow
C. Only either I or IV and either II or III follow
D. Only III and either I or IV follow
E. None of these

2     Statements:
 All rods are bricks.
 Some bricks are ropes.
 All ropes are doors

  Conclusions:
 I  Some rods are doors is a possibility.
II Some doors are bricks.
III  Some rods are not doors.
IV  All doors are ropes is a possibility

A. Only I and II follow
B. Only I, II and III follow
C. Only either I or III, and II ,IV follow
D. Only either I or III, and IV follow
E. None of these

3. Statements:
All myths are fictions.
 No fiction is novel.
All novels are stories.

Conclusions:
I  No myth is novel is definately not follow
II Some stories are not fiction.
III  Some fictions are myths is possibility.
IV Some myths are not novels

A. Only either I or II and both III and IV follow
B. Only either I or IV and II follow
C. Only either I or IV and both II and III follow
D. Only II  and IV  follow
E. None of these


4. Statements:
No paper is pen.
 No pen is pencil.
All erasers are papers.

Conclusions:
I  Some papers are erasers is always true.
II No pencil is eraser is a possibility.
III  No pen is eraser.
IV All papers are erasers is a possibility

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I, III and IV follow
D. All follow
E. None of these
5. Statements:
No blue is sky.
No sky is road.
Some men are roads.

Conclusions:
I. All blue is men is a possibility
II. No sky is road
III. Atleast some men are road
IV. All sky is men is a possibility

A. None follows
B. Only I follows
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. All follow

Direction(6-9): Study the following information carefully and answer the given questions.

A, B, H, K, M, P, R and S are eight team heads and are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square and face the centre while four sit in the middle of each of the four sides and face outward. B does not sit at any of the corners but sits second to the right of S. M sits third to the right of P. P is not an immediate neighbour of S. R and K are immediate neighbours of each other but R does not sit at any of the corners of the table. H is an immediate neighbour of neither P nor S.


6. What is the position of P with respect to M?

A) Immediate left 
B) Third to the right
C) Second to the left
D) Third to the left 
E) None of these

7. Who among the following sits second to the right of R?

A) M  
B) B 
C) A 
D) S 
E) P

8. Who among the following are the immediate neighbours of A?

A) H, B 
B) P, S
C) B, M 
D) A, R 
E) A, K

9. Who among the following sit(s) exactly between M and S?

A) Only B
B) K and R
C) Only H
D) H and M
E) No one sits between M and S

10. P is to the north of Q and S is to the east of P, who is to the south of W. T is to the west of P. Who among the following is towards south of W and north of Q ?

A) P
B) T
C ) S
D) Q
E ) None of these

ANSWER
1.A, 2.A, 3.D, 4.D, 5.E, 6.B, 7.E, 8.B, 9.E, 10.A,

Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ – 31 FOR SBI CLERK & PO EXAM 2016"

Post a Comment

Popular Posts