Choose Your Language

Monday, May 23, 2016

REASONING QUIZ – 32 FOR SBI CLERK AND PO

REASONING  QUIZ – 32 FOR SBI CLERK AND PO

In the following questions(1-4), the symbol  × , ∂ , % ,   © , @ , are used with the following illustrations.
 P % Q means P is not smaller than Q
 P © Q means P is neither smaller than nor equal to Q
 P x Q means P is neither greater than nor equal to Q
 P ∂ Q means P is not greater than Q
 P @ Q means P is neither greater than nor smaller than Q

1. Statement – G ∂ K ; K x M ; M@E
Conclusions -:
I.     J © K
II.    M © G
III.   G X E

A. Only  I & I are true
B. Only II & III are true
C. Only I & III are true.
D. All I, II & III are true
E. None of these

2.    Statements –  Z @ N; N © L ; L X F
Conclusions - :
I.     F © Z
II.    L X Z
III.   F ©N

A. None is true
B. Only I is true
C. Only II is true
D. Only III is true
E. Only II & III are true.

3. Statements – W % H ; H @ U ; U ∂ E
Conclusions :-
I.     U@ W
II.    UX W
III.   E % H

A. Only either I or II is true
B. Only III is true
C. Only I & II are true
D. All I, II & III are true.
E. Only either I or II and III are true.

4. Statements- W © S ; S∂ N; N%E
Conclusions :-
I.     E X S
II.    W © N
III.   E  @ S

A. None in True
B. Only I is true
C. Only II is true
D. Only III is true
E. Only I & II are true

Each of these questions are based on the information given below:
A ,B, C, D and E are five men sitting in a line facing to south - while M, N, O, P and Q are five ladies sitting in a second line parallel to the first line and are facing to North.

B who is just next to the left of D, is opposite to Q.
C and N are diagonally opposite to each other.
E is opposite to O who is just next right of M.
P who is just to the left of Q, is opposite to D.
M is at one end of the line.

5 .Who is sitting third to the right of D ?

A. Q
B. C
C. M
D. P
E. Data inadequate

6. Who is sitting third left of A?
A. Q
B. P
C. E
D. No persons are sitting on the left of A.
E. N

7. Which of the following pair is diagonally opposite to each other ?
A. EQ
B. BO
C. AN
D. BP
E. AM

8. Which of the following are sitting at the extreme ends?
A. EO & DP
B. BC & ON
C. PQ & BA
D. AN & CM
E. None follows

9. In arrangement who is sitting just opposite to N ?
A. B
B. C
C. A
D. D
E. E


10. Statement: The Minister said that the teachers are still not familiarised with the need, importance and meaning of population education in the higher education system. They are not even clearly aware -about their role and responsibilities in the population education programme.
Courses of Action:
A. Orientation programme should be conducted for teachers on population education.
B. Population education programme should be included in the college curriculum.

ANSWER

1.B,2.C,3.E,4.A,5.B,6.D,7.E,8.D,9.C,10.A,

Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ – 32 FOR SBI CLERK AND PO"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN