Choose Your Language

Monday, May 9, 2016

REASONING TEST-19 FOR SBI PO & CLERK BASED ON PUZZLE

REASONING TEST-19 FOR SBI PO & CLERK BASED ON PUZZLE

Directions (1-5):
There are six girls from six different states UP, Bihar, Haryana, Rajasthan, Delhi, Paschim Banga, Staying in 3 different hostels of Delhi University. Two girls in each hostel are roommates. Every girl reads one of the following newspapers , The Times of India, The Asian Age, The Hindustan Times, The Pioneer, The Hindu, The Indian Express. Neha stays in PG women’s hostel. She is from Bihar. She does not read the Asian Age and The Hindustan Times. Priya from UP,  reads The Indian Express. She do not stays with Pooja. Reena stays with a girl from Rajasthan. The Asian Age is read by a girl in Meghdoot hostel. Manisha is not from Haryana and Pashim Banga and she read The Pioneer. A girl from Geetanjali hostel reads The Hindu. Rinki is neither from Delhi nor from Pashim Banga. The Hindustan Time and The Indian Express do not come in PG women’s hostel. Girls from UP and Haryana stay together. The pioneer comes to PG women’s hostel. The girl who reads the Indian Express resides at Meghdoot.

1. Who stays in Geetanjali?
a. Reena and Pooja  
b. Rinki and Pooja    
c.Reena and Neha    
d. Neha and Rinki                 
e. None

2. Who reads The Times of India ?
a. Rinki                                   
b. Neha                                  
c. Pooja                      
d. Manisha                
e. None

3. Who reads Hindustan Times?
a. Pooja                                 
b. Manisha                
c. Rinki                                   
d. Reena                    
e. none

4. Who belong to Delhi?
a. Reena                                 
b. Manisha                
c. Pooja                      
d. Neha                                  
e. none

5. Which combination is correct?
a. Priya- UP- PG                                            
b. Rinki- Bihar-Meghdoot
c.   Pooja- Rajasthan-Geetanjali                  
d. Reena- Pashim Banga- PG                       
e. none of these

Directions (6-10)
There are five pieces of lost luggage lined up in a row for customs inspection. They weight 5,10,15,20 and 25 pounds (not necessarily) in that order. The items to be identified are a trunk, a box, a crate, a suitcase and a carton and the nationalities of the owners are American, Belgium, German, Swedish and Indian not necessarily in that order.
The 5th item (i.e. fifth in a row) weights 10 pounds.
The Swedish luggage has another piece of luggage on both sides of it.
The Indian Traveler owns the items weighting 15 pounds
The traveler who owns the item weighting 5 pounds (which happens to be the second item in the row) has lost a box.
The American owns the item in the middle, which weighs 20 pounds.
The German does not own the carton, which weights less than all but one of the other items.
The item on the extreme left is the heaviest end is a trunk.

6. Which of the following can be derived from the statements?
a. The Swede owns the first                        
b. Swede owns the fifth item
c.  Swede owns the 2nd item                      
d. Swede owns the 1st or 2nd  item

7. What does the Belgium own?
a. A 25-pound trunk
b. A 25 pound box                
c. A 25 pound                        
d. A 10 pound carton

8. Which of the following is false?
a. The Indian’s missing luggage is lighter than the German’s
b. The combined weight of the 5 pound item and the American’s item is equal to the weight of Belgium’s Item
c. The Indian’s missing luggage weights more than the Swede’s
d. The American’s luggage weights more than the Belgian’s

9. Which of the following is true?
a. The 1st item is owned by Swede
b. The 10 pound item B owned by Belgian
c. The trunk is owned by Indian
d. The box is owned by German

10. Which of the following additional pieces of information would if true, facilitate the identification of the piece of luggage that weight 15 and 20 pounds respectively?
1. The crate weights more than the Suitcase
2. The crate is twice as heavy as the carton
3. The combined weight of the box and carton equals the weight of the suitcase.
a. 1 only                                 
b. 1 and 2 only                      
c. 1 and 3 only                      
d. all of them individually

ANSWERS:
1.A, 2.B, 3.A, 4.B, 5.C, 6.B, 7.D, 8.B, 9.B, 10.A,



For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

Share this

0 Comment to "REASONING TEST-19 FOR SBI PO & CLERK BASED ON PUZZLE"

Post a Comment

Popular Posts