Choose Your Language

Tuesday, June 7, 2016

BANKING QUIZ-19 FOR SBI CLERK & PO

BANKING QUIZ-19 FOR SBI CLERK & PO

1. NEFT is an Electronic Transfer of Funds between two bank accounts. Which of the following is not an essential requirement for NEFT transaction?
A. IFSC Code
B. MICR Code
C. Recipient’s Bank Account Number
D. Recipient’s Bank Account Name

2. STT stands for which of the following options?
A. Securities Transaction tax
B. Standard Transfer tax
C. Securities Transfer tax
D. Standard Transaction Tax

3. The Chit funds regulation is organized by which of the following government bodies?
A. RBI
B. Government of India
C. Local Bodies
D. State Governments

4. What do you mean by “Working Capital”?
 A. Cash-in hand and at bank
 B. Current assets
 C. Current assets minus current liabilities
 D. Current liabilities and provisions

5. This is the amount of capital a bank or other financial institution has to hold as required by its financial regulator.
A. CAR
B. CRR
C. CRA
D. SLR

6. The Cheque have a subsequent date on which it is drawn is known as_______________.
A. Pre-dated cheque
B. Post-dated cheque
C. Stale cheque
D. Anti-dated cheque

7. Which of the following financial instruments used by the investors but not registered with the SEBI to invest in Indian securities?
A. Bonds
B. Promissory Notes
C. Participatory Notes
D. None of these

8. No license from RBI is required for?
A.  Shifting an existing branch within the same city, village or town
 B. Opening a new bank branch outside India
 C. Shifting an existing branch outside the city, village or town
 D. Opening a new bank branch in India


9. In NRE account, rate of interest is linked to?
 A. SLR
 B. LIBOR
 C. PLR
 D. MIBOR

10. Which of the following is accepted widely in the Money Market Operations?

A.  Inter Bank Participation Certificates
 B. Certificate of Deposits
 C. Participatory Notes
 D. Treasury Bills

ANSWER
1.B, 2.A, 3.D, 4.C, 5.A, 6.B, 7.C, 8.A, 9.B, 10.C,


Share this

0 Comment to "BANKING QUIZ-19 FOR SBI CLERK & PO"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN