Choose Your Language

Friday, June 3, 2016

REASONING QUIZ – 40 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ – 40 FOR SBI CLERK & PO

Directions (Q.1-5)): Study the following information and answer the question given:

Seven students of a college—Sonu, Menal, Shaurya, Narayan, Jimy, Mandy and Abhi attended three different subjects — English, Chemistry and Computer. Each of them attended on different days of the week (no two persons attended on the same day), starting from Sunday and ending on Saturday. Minimum two students attended each subject and English is the only subject which three students attended. Sonu attended English on Monday. Mandy attended Chemistry but neither on Tuesday nor on Saturday. Abhi attended on Sunday but not Computer. One of the two who attended Chemistry attended on Tuesday and another who attended Computer attended on Saturday. Jimy attended on Wednesday. Shaurya attended English but not on Thursday. Menal did not attend Computer.

1. If everyone's class is postponed by one day, who will be attending on Wednesday?

a) Mandy
b) Shaurya
c) Menal
d) Jimy
e) None of these

2. Who amongst the seven students attended class on Saturday?

a) Narayan
b) Menal
c) Shaurya
d) Cannot be determined
e) None of these

3. Which of the following combinations is true according to the given information?

a) Mandy-Thursday-English
b) Narayan-Wednesday-Computer
c) Sonu-Monday-English
d) Shaurya-Friday-Chemistry
e) None of these

4. What class and on which day did Shaurya attend?

a) English, Wednesday
b) English, Friday
c) Chemistry, Thursday
d) Chemistry, Tuesday
e) None of these

5. Who was the first one to attend?

a) Sonu
b) Shaurya
c) Abhi
d) Narayan
e) None of these

6. In a row of children facing North Saam is 13th from the left end of the row and second to the right of Jasmine who is fifteenth from the right end of the row. How many children are there in the row?

a) 30
b) 25
c) 31
d) 34
e) None of these


Directions (Q. 7-8): Read the following statements carefully and answer the questions given below.

(i) Ganesh is Krish’s father.
(ii) Sonali is Krish’s paternal grandmother.
(iii) Ammy is Sonali’s sister.
(iv) Pari is Ganesh’s wife.

7. How is Pari related to Ammy?

a) Sister
b) Niece
c) Daughter-in-law
d) Maternal uncle
e) None of these


8. How is Sonali’s daughter Rashi related to Krish?

a) Paternal aunt
b) Mother
c) Maternal aunt
d) Cannot be determined
e) None of these


Directions (Q. 9-10): Study the following information carefully to answer the given questions:

In a certain code language 'lap bag cut' stands for 'Cake is Yummy', 'bag cal chi' stands for 'Mango is sweet' and 'cal tip fog' stands for 'they are sweet'.

9. What is the code for 'sweet'?

a) cal
b) chi
c) bag
d) Can't be determined
e) None of these






10. How would you write 'they Yummy Mango' in the above code language?

a) lap cal pro
b) bag lap foe
c) lap chi fog
d) Can't be determined
e) None of these



ANSWER
1.C, 2.A, 3.C, 4.B, 5.C, 6.B, 7.C, 8.A, 9.A, 10.C

Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ – 40 FOR SBI CLERK & PO"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN