Choose Your Language

Saturday, June 25, 2016

REASONING QUIZ-49 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ-49 FOR SBI CLERK & PO

Directions (1-4): Study the following information to answer the given question.

There are six classes to be given on six days of a week starting from Monday and ending on Saturday. The different classes are on Economy, Polity, Banking, CHEMISTRY, Zoology and HISTORY. Moreover, some additional information is also given.
Class on neither CHEMISTRY nor HISTORY is scheduled on the first day and there are two classes between them. There is one class between CHEMISTRY and Economy and that class is not on Polity. “The class on Banking is just before that on HISTORY and not after Polity.” The class on Economy is not on the first   day.

1. Which of the following classes is given on Thursday?
(a) Polity
(b) CHEMISTRY
(c) Zoology
(d) Economy
(e) None of these

2. How many classes are given between CHEMISTRY and Banking?
(a)  Three
(b) Two
(c) One
(d) None
(e) Can’t be determined

3. ‘Banking’ is related to ‘Economy’ in   a certain way on the basis of the above arrangement and ‘Zoology’ is related to ‘Polity’ in the same way. Then, which of the following is related to ‘History’?
 (a)  Economy
(b) Zoology
(c) CHEMISTRY
(d) Banking
(e) Polity

4. Which of the classes is definitely given on the last day?
(a)  Banking
(b) HISTORY
(c) Zoology
(d) Economy
(e) Polity

Directions (Questions 5-6): Study the information given below carefully and answer the questions that follow:
On a playing ground, Dimpy, Khushi, Piyush, Anny and Peehu are standing as described below facing the North.
i. Khushi is 40 metres to the right of Anny.
ii. Dimpy is 60 metres to the south of Khushi.
iii. Piyush is 25 metres to the west of Anny.
iv. Peehu is 90 metres to the north of Dimpy.

5. Who is to the north-east of the person who is to the left of khushi?
(a)Dimpy                                                                          
(b)Piyush            
(c)Either Piyush or Dimpy
(d)Anny                                             
(e)None of these

6. If a boy walks from Piyush, meets Anny followed by Khushi, Dimpy and then Peehu, how many meters has he walked if he has travelled the straight distance all through?
(a) 155 meters                
(b) 185 meters                  
(c) 215 meters                  
(d) 245 meters
(e)None of these


7 .Statements: D≤A<C, N≥B=E, N=F>D
Conclusions:
I.F >E
II.C≤ D
III.F=E
IV. B ≤F

a) All true
b) Only III is true
c) Only II and IV follow
d) Only I and IV are true
e) Either I or III follows

8. Statements: B >E≥L,N=G≥B,M≤P<L
Conclusions: 
I.G >M
II.E >P
III.B>M
IV. N=E

a) Only I, II and III are true
b) Only II, III and IV are true
c) Only III and IV are true
d) All are true
e) None of these

9. Statements: H <A≤V<L,M=H,J>K≥M
Conclusions: 
I.L ≥ M
II.A ≤ K
III.A>K
IV. M > L

a) Only II and III are true
b) Only I and II are true
c) Only III and IV are true
d) Only I, II and IV are true
e) None of these

10. Statements: E ≤N≥T≤R, P≥Q=R
Conclusions:
I.P > T
II.P=T
III.R ≥ E
IV. N = P

a) Either III or IV follows
b) Only II and III are true
c) Either I or II follows
d) Only I and IV are true
e) None of these

ANSWER

1.C, 2.A, 3.B, 4.E, 5.E, 6.C, 7.E, 8.A, 9.E, 10.C,

Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ-49 FOR SBI CLERK & PO"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN