Choose Your Language

Thursday, September 1, 2016

BANKING QUIZ - 47 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 47 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. On which of the following types of cheques alterations are not allowed by RBI?
(a) Paper cheque
(b) Electronic cheque
(c) CTS cheque
(d) Cheque with account payee crossing

2. “Hot money” refers to?
(a) Capital which is frequently transferred between financial institutions in an attempt to maximize interest or capital  gain.
(b) Money earned through speculative transactions
(c) Money used to hoard scarce commodities
(d) Money earned through illegal transactions

3. Which of the following is/are correct about the “Operational Risk” as used in the field of banking?
A. Risk of loss due to natural calamities
B. Risk of loss due to inadequate or failed internal process
C. Loss occurred due to non-compliance of legal procedures
D. All of the Above
E. None of the Above

4. When a corporate entity wishes to raise money from the market it can do that by issuing
A. Commercial Papers
B. Kisan Vikas Patra
C. National Savings Certificate
D. Treasury Bills
E. None of the Above

5. Head quarters of National Council of Applied Economic Research (NCAER) is located in ______
A. Mumbai
B. Chennai
C. Hyderabad
D. New Delhi
E. None of the Above

6. Which of the following is the most active segment of the money market in India?
A. Call Money
B. Certificate of Deposit(CD)
C. Commercial Paper(CP)
D. All of the above
E. None of the Above

7. SEPA Stands for ______
A. Scottish Environment Protection Agency
B. Single Euro Payments Agency
C. Scottish Environment Protection Area
D. Single Euro Payments Area
E. None of the Above

8. Co-operative banks are regulated by the Reserve Bank of India under _________
A. Banking Regulation Act, 1949
B. Banking Laws (Application to Co-operative Societies) Act, 1965
C. Negotiable Instrument Act–1881
D. Both (A) and (B)
E. None of the Above

9. A negotiable instrument delivered to a person conditionally or for safe custody, but not for the purpose of negotiation is called _________.
A. Escrow
B. Protest
C. Noting
D. All of the Above
E. None of the Above

10.__________ is the process by which the ownership of the credit instrument is transferred from one person to another.
A. Assignment
B. Negotiation
C. Endorsement
D. All of the Above
E. None of the Above

ANSWER KEY

1.C,2.A,3.B,4.A,5.D,6.A,7.D,8.D,9.A,10.B,

Share this

0 Comment to "BANKING QUIZ - 47 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN