Choose Your Language

Sunday, September 4, 2016

BANKING QUIZ - 50 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 50 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. A combination of two or more securities into a single investment position for the purpose of reducing or eliminating risk is known as________________.
A. General Lien
B. Hypothecation
C. Indemnity
D. Hedge

2. The “non-callable deposits” scheme launched by which of the following banks?
A. Axis Bank
B.ICICI Bank
C. Federal Bank
D. HDFC Bank

3. NPCI has done partnership with which international organization for card acceptance and issuance in India?
A. Soft Bank
B. JCBI
C. American Express
D. None of the Above

4. Which term is used for maximum capital which the company can raise in its life time?
 A. Authorized Capital
 B. Registered Capital
 C. Nominal Capital
 D. All of them

5. Which among the following is NOT a pillar of Basel III?

A. Minimum capital standards
B. Supervisory review
C. Consolidation of assets
D. Market discipline

6. Which of the following is used to denote broad money?

A. M1
B. M3
C. M2
D. M4

7. Which among the following is a qualitative tool of monetary policy?
A. Credit rationing
B. Credit Ceiling
C. Bank Rate
D. Cash Reserve Ratio

8. What is the premium value of “Jeevan Jyoti Bima Yojana” and “Jeevan Suraksha Bima Yojana”?
A. 330
B. 335
C. 336
D. 330

9. Short-term assets, representing amounts due to a vendor or suppliers of goods or services that were sold on credit terms is known as ______?
A. Fixed Asset
B. Current Liabilities
C. Account Receivable
D. None of the Above

10. _________ is the rate at which banks can borrow overnight from RBI.
A. Term Deposit Rate
B. Call Money
C.  Market Rate
D. Marginal Standing Facility Rate


Answer key
1.D, 2.A, 3.B, 4.D, 5.C, 6.B, 7.A, 8.D, 9.C, 10.D,


Share this

0 Comment to "BANKING QUIZ - 50 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN