Choose Your Language

Sunday, September 4, 2016

REASONING QUIZ-72 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-72 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.

Seven exhibitions on Home Science, Ancient History, Medieval History, Modern History, World History, Indian  Constitution and World  geography were scheduled to be held in Una, Kangra, Aloh, Surat, Lucknow, Hyderabad and Pune, one on a day in a week starting from Monday and ending on Sunday,  but not necessarily in the same order.
The exhibition on World History was held in Surat on Friday. Only one exhibition was held between exhibitions on World History and Ancient History. Exhibition on Indian  Constitution was held immediately after Medieval History but immediately before World  geography. Exhibition on Indian  Constitution was not held in Lucknow. The exhibition held on Monday was held in Aloh.
Only one exhibition was held between the exhibition on World  geography and the exhibition held in Una. The exhibition on Medieval History was not held in Una. The exhibition in Kangra was held immediately before the exhibition in Lucknow. The exhibition on Modern History was not held on Monday. The exhibition in Pune was not held after exhibition in Una.

1. If Aloh is related to Kangra and World Geography is related to Modern History in a certain way, then to which of the following would Lucknow be related to, following the same pattern?
a) Hyderabad
b) Pune
c) Una
d) Aloh
e) None of these

2. In which of the following cities was the exhibition on World Geography held?
a) Pune
b) Una
c) Aloh
d) Lucknow
e) None of these

3. How many exhibitions were held between the exhibition on Home Science and that on Modern History?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) Four

4. On which of the following days was the exhibition on Medieval History held?
a) Monday
b) Tuesday
c) Wednesday
d) Thursday
e) Friday

5. Which of the following exhibitions was held on Monday?
a) World Geography
b) Indian Constitution
c) Medieval History
d) Home Science
e) Cannot be determined

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

There are six family members I, J, K, L, M and N. All of them like a different cities, viz Chandigarh, Jaipur, Dehradun, Nasik, Ooty and Kanyakumari, but not necessarily in the same order. N likes Chandigarh and his grandfather likes Ooty. The one who likes Jaipur is married to I. There are only two married couples in the family. K likes Nasik and is married to the one who likes Dehradun. J is mother of N and M. M is sister of N.

6. M likes which of the following cities?
 (a) Dehradun
(b) Kanyakumari
(c) Jaipur
(d) Can’t be determined
(e) None of these

7. How many male members are there in the family?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Can’t be determined
(e) None of these

8. How is M related to I?
(a) Granddaughter
(b) Grandson
(c) Son
(d) Wife
(e) None of these

9. Which of the following pairs is a couple?
(a) I, K
(b) L, J
(c) J, K
(d) K, M
(e) None of these

10. Which of the following likes Dehradun?
(a) L
(b) I
(c) K
(d) J
(e) M
ANSWER KEY

1.C, 2.D, 3.E, 4.B, 5.D, 6.B, 7.B, 8.A, 9.C, 10.D,

Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ-72 FOR IBPS- PO & CLERK"

Post a Comment

Popular Posts