Choose Your Language

Tuesday, September 6, 2016

BANKING QUIZ - 52 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM


BANKING QUIZ - 52 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Banks where a majority stake (above 50%) is held by a government are known as
 A. Nationalized Banks
B. Public Sector Banks
C. Government Banks
D. Commercial Banks

2. Which among the following does the RBI not decide?
A. Base Rate
B. CRR
C. Bank Rate 
D. SLR

3. Which among the following is at times mentioned as a kind of Direct Debit Facility?
A. RTGS
B. NEFT
C. ECS
D. None of the Above

4. What does FCCB stand for?
 A. France Currency Convertible Bond
B. Foreign Currency Convertible Bond
C. Freight Currency Convertible Bond
D. None of the Above

5. A sum of money paid regularly (typically annually) by a company to its shareholders out of its profits (or reserves) is called as?
 A. Dividend
B. Profit
C. Gratification
D. Bonus


6. A/An _________ is a temporary pass through account held by a third party during the process of a transaction between two parties.
A.  Company Account
B. Current Account
C. Nominal Account
D. Escrow Account

7. A formal document issued by a bank on behalf of a customer, stating the conditions under which the bank will honour the commitments of the customer is known as ________?
 A. Letter of Guarantee
B. Letter of Credit
C. Authority Letter
D. Commitment Letter

8. A right to keep possession of property belonging to another person until a debt owed by that person is discharged is called as ________?
 A. Pledge
B. Mortgage
C. Lien
D. Baile

9. A formal contract which grants the holder of the option the right to buy or sell a certain quantity of an underlying interest or asset at a stipulated price within a specific period of time is known as?
 A. Option
 B. Forward Contract
 C. Future
 D. None of the Above

10. The term is most often used to refer to the stock market, but can be applied to anything that is traded, such as bonds, currencies and commodities is known as _______?
A. Bear Market
B. Commodity Market
C. Currency Market
D.  Bull Market
Answer key
1.B, 2.A, 3.C, 4.B, 5.A, 6.D, 7.B, 8.C, 9.A, 10.D,


Share this

0 Comment to "BANKING QUIZ - 52 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN