Choose Your Language

Saturday, September 17, 2016

BANKING QUIZ - 53 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 53 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Export Credit Packing Advance sanctioned to SSI exporters are covered under the credit guarantee scheme of ______?
(a) DICGC
(b) DRI
(c) ECGC
(d) GIC

2. Treasury bills are sold in India by?
(a) State Governments
(b) Reserve Bank of India
(c) Commercial Banks
(d) SEBI

3. As per the instructions given by the RBI, all banks are required to provide which of the following in all it's branches mandatorily?
(a) Service sector
(b) Special Counters for Senior Citizens
(c) Note Sorting Machines
(d) All of the above

4. Which of the following cannot be called as a Debt Instrument as referred in financial transactions?
(a) Stocks
(b) Bonds
(c) Certificate of Deposits
(d) Commercial Papers

5. What is the full form of ‘PPP’ in the context of Finance?
(a) Preferential Payment Plan
(b) Popular Private Project
(c) Partial Payment Project
(d) Public-Private Partnership


6. Which of the following policies of the financial sectors is basically designed to transferring local financial assets into foreign financial asset freely and at market determined exchange rates?
(a) Financial Deficit Management
(b) Capital Accounts Convertibility
(c) Minimum Support Price
(d) All of the above

7. What is the minimum value of stock of gold coins, billion and foreign securities, which RBI has to maintain at any point of time?
(a) Rs. 200 cr  
(b) Rs. 215 cr
(c) Rs. 1000 cr
(d) Rs. 500 cr
(e) Rs. 115 cr

8. What is the highest denomination bank note that RBI can issue as per provisions of RBI Act?
(a) Rs. 10000
(b) Rs. 2000
(c) Rs. 5000
(d) Rs. 1000
(e) None of the above

9. Where are the time for payment is not mentioned in a promissory note it is?
(a) Invalid instrument
(b) Inchoate instrument
(c) Payable on demand
(d) No payment can be demanded
(e) None of the above

10. What was the deposits criteria of 14 banks nationalized on 19th July, 1969?
(a) 1000 crore
(b) 50 crore
(c) 100 crore
(d) 500 crore
(e) None of the above
ANSWER KEY
1.C, 2.B, 3.C, 4.A, 5.D, 6.B, 7.E, 8.A, 9.C, 10.B,



Share this

0 Comment to "BANKING QUIZ - 53 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM"

Post a Comment

Popular Posts