Choose Your Language

Saturday, September 17, 2016

REASONING QUIZ-77 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-77 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions (Q. 1-5): Study the information carefully and answer the given questions:

Eight friends Aarohi, Sherya, Lakshya, Mandeep, Aayan, Stayam, Piyush and Rashmi are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre and some of them are facing outside (ie in a direction opposite the centre.) Facing the same direction means if one person faces the centre then the other person also faces the centre and if one person faces outside of cabin then the other person also faces outside of cabin. Facing the opposite direction means if one person faces the centre then the other person faces outside of cabin and vice versa. 
Immediate neighbours facing the same direction means if one neighbour faces the centre then the other neighbour also faces the centre and if one neighbour faces outside of cabin then the other neighbour also faces outside of cabin.
Immediate neighbour faces the opposite direction means if one neighbour faces the centre then the other neighbour faces outside of cabin and vice versa.
• Only one person sits between Sherya and Stayam. Rashmi sits third to the right of Stayam.
• Mandeep sits on the immediate right of Rashmi. Rashmi faces outside of cabin.
• Lakshya sits second to the left of Piyush. Piyush is not an immediate neighbour of Stayam.
• Lakshya faces a direction opposite that of Stayam. The immediate neighbours of Lakshya face opposite direction.
• Aarohi sits third to the left of Aayan. Aarohi is not an immediate neighbour of neither Piyush nor Sherya.
• Mandeep and Aarohi face the direction same as that of Aayan.

1. Four of the following five are alike in a certain way based on the directions they are forming and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Sherya, Lakshya
(b) Rashmi, Mandeep
(c) Piyush, Aayan
(d) Aayan, Aarohi
(e) Stayam , Aarohi

2. Who among the following sit exactly between Rashmi and Stayam when counted from the right of Rashmi?
(a) Piyush, Aarohi
(b) Mandeep, Piyush
(c) Lakshya, Sherya
(d) Aayan, Lakshya
(e) Aarohi, Mandeep

3. Which of the following is not true regarding Sherya as per the given arrangement? 
(a) Piyush is an immediate neighbour of Sherya.
(b) All of the given options is true
(c) Only three people sit between Sherya and Mandeep.
(d) Lakshya sits on the immediate left of Sherya.
(e) Sherya faces outside.

4. What is Lakshya’s position with respect to Aayan?
(a) Immediate right
(b) Third to the right
(c) Second to the right
(d) Third to the left
(e) Immediate left

5. Who amongst the following are immediate neighbours of Piyush?
(a) Mandeep, Aayan
(b) Sherya, Mandeep
(c) Aarohi, Rashmi
(d) Aayan, Sherya
(e) Rashmi, Aayan


Directions (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions

Twelve Cabins P, Q, R, S, T, U, A, B, C, D, E and F of an office are in two parallel buildings. Building 1 is facing south and Building 2 is facing north. Cabins P, Q, R, S, T and U are in Building 1and cabins A, B, C, D, E and F are in Building 2. Each cabin of Building 1 is exactly opposite the other cabin in Building 2.
* Cabin C, which is at one of the ends of the building, is second to the left of cabin F
* There are two cabins between cabin A and B
* There is only one cabin between cabin S and T
* Cabin U is third to the right of Q
* Cabin U is not opposite either C or F.
* Cabin S and T are not opposite C. Cabin P is adjacent to cabin S
* Cabin D, which is not opposite T, is not adjacent to A.

6. Which cabin is opposite Q?
A) E
B) D
C) B
4D A
E) None of these

7. How many cabins are there between cabins R and S?
A) Four
B) Three
C) Two
4) One
E) None of these

8. Cabin R is related to cabin E in the same way as cabin U is related to B, based on the given arrangement. Who among the following is Q related to following the same pattern?
A) A
B) B
C) C
D) D
E) None of these

9. Which of the following cabins are at the ends of the building?
A) C, B
B) U, Q
C) C, D
D) R, T
E) None of these

10. Which of the following statements is true about P?
A) Cabin P is 2nd from the right end
B) Cabin S is not adjacent to cabin P
C) Cabin A is not the neighbour of that cabin which is opposite P
D) Cabin F is opposite cabin P
E) None of these

ANSWER KEY
1.D, 2.E, 3.B, 4.B, 5.D, 6.C, 7.C, 8.A, 9.D, 10.D,


Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ-77 FOR IBPS- PO & CLERK"

Post a Comment

Popular Posts