Choose Your Language

Friday, September 9, 2016

BANKING QUIZ - 54 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 54 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Liquidity ratio is fixed by the Reserve Bank of India under the powers conferred on it by?
(a) Banking Regulation Act, 1949
(b) Companies Act, 1956
(c) Reserve Bank of India Act, 1934
(d) Special Powers given by the Union Ministry of Finance
(e) None of the above

2. Net Interest Income means?
(a) Miscellaneous Income
(b) Interest earned on advances
(c) Interest generated from bank's assets less interest paid on liabilities
(d) All of the above
(e) None of the above

3. Which of the following is not a member of the World Bank Group?
(a) International Bank of Reconstruction and Development
(b) Bank of International Settlement
(c) International Development Association
(d) International Finance Corporation
(e) None of the above

4. Where are the headquarters of World Bank located?
a. New York
b. Washington D.C
c. Geneva
d. Sydney

5. A loan to pay for a home, business or other real estate over a period of time is a _______.
 a. Credit
b. Deposit 
c. Bankruptcy
d. Mortgage


6. The Definition of ‘Banking’ is given in _______
A. The Banking Regulation Act, 1949
B. RBI Act, 1934
C. Negotiable Instrument Act, 1881
D. Indian Contract Act, 1872
E. None of the Above

7. National Sample Survey Organization (NSSO) is an organization under the ________
A. Ministry of Finance
B. Ministry of Commerce
C. Ministry of Statistics
D. All (B) and (C)
E. None of the Above

8. STANDARD & POOR’S (S&P) is located in _______.
A. Chicago
B. Washington D.C
C. Los Angeles
D. San Francisco
E. New York

9. Which bank has become the first private sector bank to sell Indian gold coins?
A) Dhanlaxmi Bank
B) IndusInd Bank
C) ICICI Bank
D) Federal Bank
E) Karur Vysya Bank

10. With which card company has Axis bank launched its contactless debit cards?
A) MasterCard
B) RuPay
C) Visa
D) EuroPay
E) None of these

ANSWER KEY

1.A, 2.C, 3.B, 4.B, 5.D, 6.A, 7.B, 8.E, 9.D, 10.C,

Share this

0 Comment to "BANKING QUIZ - 54 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN