Choose Your Language

Friday, September 9, 2016

REASONING QUIZ-76 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-76 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions (1 – 5): Study the following information carefully and answer the question given below:

Seven girls Seema, Anita, Ruby, Kanchan, Pratibha, Nidhi and Kajal are sitting in a straight line facing north, but not necessarily in the same order. There is only one person between Seema and Ruby, and only one person between Anita and Kajal. Ruby sits between Pratibha and Anita. Kajal sits between Nidhi and Kanchan. Nidhi does not sit on the right of Kanchan. Seema sits on the left of Anita but does not sit on the immediate left.

1. How many girls are there between Seema and Kanchan?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
(e) None of these

2. Who among the following is on the immediate right of Anita?
(a) Kanchan
(b) Nidhi
(c) Kajal
(d) Ruby
(e) None of these

3. Which of the following pairs sit at the extreme ends of the row?
(a) Pratibha, Seema
(b) Pratibha, Kajal
(c) Seema, Kanchan
(d) Anita, Kanchan
(e) None of these

4. Who among the following sit third to the right of Pratibha?
(a) Nidhi
(b) Anita
(c) Kajal
(d) Kanchan
(e) None of these

5. Who among the following sit third to the left of Anita?
(a) Kajal
(b) Ruby
(c) Kanchan
(d) Seema
(e) None of these


Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

Jeevan, Rishu, Saroj, Millin, Bhawana, Pawan, Sheetal and Shivansh, which denote Sharma and his family members – Father, Mother, Brother, Sister, Wife, Daughter and Son – are sitting around a circular table facing the centre. No two females are immediate neighbours.
Sharma’s father sits second to the left of sharma. Shivansh is son of Sharma and sits third to the right of Sharma’s wife. Rishu is married to Saroj, who sits second to the right of Sharma’s daughter. The daughter-in-law of Rishu is Jeevan. Sharma and his wife sit adjacent to each other. Millin and Bhawana are not females but Sheetal is a female. Sharma’s father sits adjacent to Sharma’s daughter. Pawan is the daughter of Sharma’s mother and sits on the immediate right of her brother. There are two members sitting between Sharma and his sister. Rishu is not the brother of Sharma. Rishu is the father of Sharma’s brother and sits second to the right  of  Shivansh. Bhawana is not Sharma’s brother.

6. Who among the following is Sharma’s daughter?
(a) Millin
(b) Pawan
(c) Sheetal
(d) Saroj
(e) None of the above

7. What is the position of Bhawana with respect to his father?
(a) Second to the right
(b) Third to the left
(c) Immediate right
(d) Second to the left
(e) None of the above

8. How many girls are there between Shivansh and his father?

(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) None
(e) None of the above

9. Who among the following sits second to the left of Jeevan?
(a) Jeevan’s mother-in-law
(b) Jeevan’s sister-in-law
(c) Jeevan’s son
(d) Jeevan’s brother-in-law
(e) None of the above

10. Who among the following sits opposite Rishu?
(a) Saroj
(b) Sheetal
(c) Millin
(d) Shivansh
(e) None of the above



ANSWER KEY
1.D, 2.B, 3.C, 4.A, 5.D, 6.C, 7.A, 8.A, 9.A, 10.C,




Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ-76 FOR IBPS- PO & CLERK"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN