Choose Your Language

Thursday, September 1, 2016

REASONING QUIZ-66 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-66 FOR IBPS- PO & CLERK


(Q. No: 1-5) Study the following information carefully to answer the given questions.

M, T, D, F, H, R and W are seven students studying in three different colleges I, II and III with at least two in each college. Each of them has a favourite subject from Hindi, Sanskrit, Polity, Punjabi, Botany, Zoology and Computers, not necessarily in the same order.

D’s favourite is botany and studies in college II with only M. H does not study in college I and he likes Hindi. F studies in college III and does not like punjabi. Those who like Polity and Zoology study in the same college. W likes Computers and does not study in college I. R does not study with H. R does not like Zoology. M does not like Sanskrit.

1. What is M’s favourite subject?
A. Punjabi
B. Zoology
C. Data Inadequate
D. Polity
E. Other than those given as Options

2. What is R’s favourite subject?
A. Hindi
B. Polity
C. Punjabi
D. Botany
E. Other than those given as Options

3. Which of the following group of students studies in college III?
A. FTR
B. FWR
C. FM
D. Data Inadequate
E. Other than those given as Options

4. What is T’s favourite subject?
A. Zoology
B. Computers
C. Punjabi
D. Data Inadequate
E. Other than those given as Options

5. Which of the following groups of students study in College I?
A. TR
B. HR
C. HT
D. HF
E. Other than those given as Options

(Q. No: 6-10) Study the following information carefully to answer the given questions.

A, B, C, D, E, F, G and H live on 8 different floors of a buildings but not necessarily in the same order. The lower most floor of the building numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on.Each of them lives on a different floor also likes a different sports – Shooting, Wrestling, Kabbadi, Kho kho, Chess, Swimming, Shotput and Discuss throw.

The one who likes Chess lives on an even numbered floor. Only 3 people live between the one who likes Chess and C. Only 2 people live between C and D. D does not live on the lowermost floor. Only 3 people live between D and the one who likes Swimming.
E lives immediately above A. E lives on an even numbered floor. A does not like Swimming. A lives neither on the floor 3 nor 5.Only 2 people live between A and the one who likes Shotput. Only one person lives between the one who likes Shotput and Wrestling. The one who likes Wrestling lives below the one who likes Shotput.
B lives immediately above G. Only one person lives between G and the one who likes Kho kho. The one who likes Kabbadi lives immediately above the one who likes Shooting. F does not like Chess. A does not like Wrestling.

6. Which of the following game does H likes?
A. Swimming
B. Chess
C. Kho kho
D. Kabbadi
E. None of these

7. D lives on the which of the following floor numbers?
A.7
B.4
C.3
D.6
E. None of these

8. Who among the following likes Swimming?
A.H
B.E
C.C
D.F
E. None of these

9. Which of the following pair is correct?
A.E-Discuss throw
B.D-Discuss throw
C.G- Shooting
D.A – Shotput
E. None of these

10. Who lives below the person one who likes Kho kho?
A.F
B.H
C.B
D.C
E. None of these

ANSWER KEY
1.A, 2.B, 3.E, 4.A, 5.A, 6.B, 7.A, 8.D, 9.C, 10.C,


Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ-66 FOR IBPS- PO & CLERK"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN