Choose Your Language

Friday, September 2, 2016

REASONING QUIZ-70 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-70 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the given questions

P,Q, R, S, A, B, C and D are eight friends studying in Medical colleges in different streams like CARDIOLOGY, Gynecology, Bio technology, Neurology, Dental, Orthopedic, Surge eon and Dermatology, but not in the same order. All of them are seated around a circular table, facing away from the centre. P sits third to the left of the person who studies Dental. Only two persons sit between A and C. Neither A nor C studies Dental and neither of them is an immediate neighbor of P. The person who studies Dermatology sits second to the right of S. S is not an immediate neighbour of P. S does not study Dental and P does not study Dermatology. The one who studies CARDIOLOGY sits third to the left of B. The one who studies CARDIOLOGY and the one who studies Dental are not immediate neighbours. Only one person sits between S and the one who studies Bio technology. The person who studies Neurology and the one who studies Gynecology are immediate neighbours. Only one person sits between Q and the one who studies Orthopedic. The one who studies Orthopedic is an immediate neighbour of D. C and Q are not immediate neighbours. S does not study Gynecology.

1. How many people sit between A and the one who studies Orthopedic l (when counted in clockwise direction from A)?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) Five

2. Who studies Bio technology?
a) R
b) B
c) Q
d) P
e) A

3. Which of the following combinations is, definitely true?
a) S – Dental
b) R-Orthopedic
c) C-Bio technology
d) Q – Neurology
e) None of these

4. Who studies Cardiology?
a) P
b) A
c) Q
d) R
e) S

5. What is the position of the person who studies Surge eon with respect to R?
a) Immediate left
b) Second to the left
c) Third to the right
d) Third to the left
e) Second to the right


Study the following information to answer the given questions (6-10)

There is a family of six members P, Q, R, S, T and U. There are two married couples in the family and the family is of three generations. Each family member has different cars Verna, Swift, Kwid, BALENO, I-20 and Fortuner. No lady members have Verna or I-20. R who has Kwid is daughter-in-law of T. Q is the brother of U and son of S and has Fortuner. P is the grandmother of U and U does not have BALENO. A husband and a wife have Verna and Swift respectively.



6. Which car is maintained by T?
a) Swift
b) Kwid
c) Fortuner
d) Verna
e) None of these

7. How many male members are there in the family?
a) 2
b) 3
c) 4
d) Can’t be determined
e) None of these

8. Which of the following is true about U?
a) Brother of Q
b) Sister of Q
c) Either brother or sister of W
d) Son of Q
e) None of these

9. Which of the following is one of the couples?
a) TS
b) UR
c) PR
d) SR
e) None of these

10. Which of the following car are maintained by one of the couple?
a) Kwid-BALENO
b) I-20 – Verna
c) Swift- Verna
d) Swift- Kwid
e) Both a and c

ANSWER KEY
1.D, 2.E, 3.B, 4.A, 5.E, 6.D, 7.C, 8.D, 9.D, 10.E,


Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ-70 FOR IBPS- PO & CLERK"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN