Choose Your Language

Friday, September 2, 2016

BANKING QUIZ - 48 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

 BANKING QUIZ - 48 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. A charge where there is neither the transfer of ownership nor the possession is called _______.
A. Pledge
B. Lien
C. Mortgage
D. Hypothecation
E. None of the Above

2. Name the bank which has launched “Rewardz Scheme” on it’s 60th anniversary?
A. Punjab National Bank
B. Bank of India
C. State Bank of India
D. Union Bank of India
E. Central Bank of India

3. It offers buyers credit and lines of credit to foreign governments and banks.
A. EXIM Bank
B. SBI
C. PNB
D. IDBI

4. The issuance of direction to housing finance institutions to ensure their growth on sound lines.
A. HDFC
B. ICICI
C. NHB
D. SBI

5. The rate of inflation increases when the purchasing power of money___________
A. Decreases
B. Increases
C. Stable
D. None of these


6. Full form of QIB is
A. Quantitative Institution Board
B. Qualified Institutional Buyers
C. Qualified Inclusive Board
D. Quantified Infrastructure Board

7. Insurance cover for bank deposits in India is provided by
A. LIC
B. GIIC
C. DICGC
D. NICL

8. CRR and SLR are related to
A. Capital Market
B. Commodities Market
C. Money Market
D. None of these

9. NBFC deposits are _____ and not backed by security.
A. Uninsured
B. Insured
C. Secured
D. None of these

10. Which company launched an electronic wallet called Mobo Money?
A. FINO PayTech
B. Tech Mahindra
C. National Securities Depository Ltd.
D. Aditya Birla Nuvo Ltd.
Answer key
1.D, 2.C, 3.A, 4.C, 5.A, 6.B, 7.C, 8.D, 9.A, 10.B,

Share this

0 Comment to " BANKING QUIZ - 48 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN